Megszűnhet egy szennyezőforrás

70

Éppen a befújókat próbálták működésbe helyezni Tusnádfürdőn a Standard Kft. dolgozói, amikor az évek óta épülő derítőállomást felkerestük. Decemberben már megkezdődhet a próbaüzem – ígérte András Árpád, a kivitelező ügyvezetője.

A két 300 köbméteres medence. Nyáron fognak teljében üzemelni Fotó: Daczó Dénes
A két 300 köbméteres medence. Nyáron fognak teljében üzemelni (Fotó: Daczó Dénes)

A régi hálózatra kapcsolódik rá – nyújtott műszaki magyarázatot András Árpád –, ami jelenleg egy régi szennyvízülepítőn megy végig. Ez az utóbbi megszűnik, és egy új vezetéken a szennyvíz egy nyersvíz-aknába kerül. Van előtte egy ún. finom rács, ami a nyersvízből kiszedi a nagyobb darabokat, majd a megszűrt nyersvíz bejut egy fogadómedencébe, ahonnan két emelőszivattyú beviszi a tisztítómedencébe.
A tusnádfürdői modern ülepítőnek két 300 köbméteres medencéje van. Az elképzelések szerint télen, amikor kevesebb a fogyasztás, csak az egyik üzemel, nyáron viszont beindítják a másik részt is.
– A nagy medencében leve­gőz­tetőelemek vannak – folytatódott a magyarázat –, van három nagy befújó, ami előállítja a levegőt, és a levegő segítségével a baktériumok kezdenek szaporodni, ezek tisztítják a szennyvizet. Tisztítás után az ellenőrzött, jó minőségű víz visszajut az Oltba. Nagyjából ez az elve az egész telepnek.
András Árpád szerint Tusnád­fürdő esetében nem fordulhat elő az, ami már több környékbeli ülepítő esetében megtörtént: kevésnek bizonyult a befolyó szennyvíz, ezért nem volt megfelelő a tisztítás.
– Ez általában kis falvakra jellemző, mivel bizonyos hőfok alatt nem szaporodnak a baktériumok úgy, ahogy kellene. A tusnádfürdői közepes méretű telep, itt nem lehet ilyen gond.
A Standard Kft. az Atlas Kft. alvállalkozójaként fejezte be a derítőállomás kivitelezési munkálatait. Az utolsó gépeket október végén szerezték be, de olyan gép is van itt, amit már évekkel ezelőtt megvásároltak. A tusnádfürdői ülepítő építésére ugyanis 2008 végén kötött kivitelezési szerződést a polgármesteri hivatal egy magyarországi céggel, amely azóta csődbe ment, így 2013-ban újabb közbeszerzési eljárást kellett lebonyolítani.
– Fő az, hogy már látjuk a végét – jegyezte meg Albert Tibor polgármester. – Megvan az anyagi fedezet, hamarosan kezdődhet a két hónapos próbaüzem.
Ezt erősítette meg a kivitelező is, hozzátéve, hogy legkésőbb december közepén szeretnék elindítani a szennyvíztisztítót, majd átadni a hivatalnak, amely a helyi közüzemekre bízza a működtetést.
A tusnádfürdői szennyvíztisztító 600 magánházat, 30 panziót, 4 szállodát, tömbházakat és több vendéglátó-ipari egységet szolgálhat majd ki. A létesítmény egy komplex program részeként épült. A mintegy 6 200 000 lejes beruházás a derítőállomáson kívül többek között a csíkszentsimoni vízhálózat egy részének modernizálását – onnan kapja Tusnádfürdő a vizet – és az üdülőtelep csatornahálózatának bővítését is magában foglalta. A projektet a kormány vidékfejlesztési programjából, valamint az önkormányzat saját költségvetéséből sikerült befejezni.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek