Megszépítették a parkot

A kaláka erejében bíznak Csíkmadarason

601

Parkgondozási kalákát tartottak szombaton Csíkmadarason. A község központi parkját a legkisebbek a felnőttekkel és az idősekkel közösen rendezték. Megnyírták a bokrokat, kaszáltak és virágokat is ültettek. Mindezt a járványügyi előírások szerint tették.

Több generáció dolgozott együtt                                                                                                      Fotó: Biró István

Sokan szorgoskodtak szombaton Csíkmadaras központi parkjában. A fiúk és a férfiak kaszáltak. Mindeközben a lányok és asszonyok virágokat ültettek, illetve a díszcserjéket szépítgették. A tereprendezésnek kettős célja volt, tudta meg lapunk Biró Lászlótól, Csíkmadaras polgármesterétől.
– 2020-ban, ilyen körülmények között, a járványügyi helyzetben, amikor a trianoni békediktátum aláírására és az elmúlt keserves száz évre is emlékezünk, akkor a kollégáimmal együtt azon gondolkodtunk, hogy mit is tudnánk összehozni erre az időszakra, ami az összetartozásunkat kifejezi és erősíti. Június negyedikén este itt a településünkön is volt őrtűz, de szerettünk volna egy olyan eseményt is, ami szimbolizálja az összetartozásunkat. A községünk egyik ékessége ez a park, amit annak idején a kormány és a megyei önkormányzat támogatásával létesítettünk. Ennek gondozására, rendbetételére hívtuk meg a község apraja-nagyját – mondta az elöljáró. Hozzátette: meglátása szerint sokkal jobban megbecsülik az emberek a parkot, ha rendezésében többen is kiveszik a részüket.
– Tehát ez egyben parkrendezés és közösségépítő rendezvény is. Nemcsak elégetünk egy köbméter fát és elénekeljük a himnuszt, habár itt is elénekeljük, más dalokkal együtt, de röpke fél nap után ez a park rendezett lesz – jegyezte meg Biró László, hozzátéve, hogy helyi vállalkozók segítségére is számíthattak.
– Ha közösségben vagyunk és össze tudunk fogni, akkor nemcsak fizikailag, hanem emberileg és lelkileg is megvan a hozadéka ennek a munkának. Úgyhogy egy ilyen esemény mögé ezeket a célokat tűztük ki. Büszkeséggel tölt el, hogy nagyon sokan kijöttek – mondta Biró. Hozzátette: a központi parknak mindig hiányzott a „lelke”, egy olyan épület, amelyben többek között a virágágyá-
sok, fák és cserjék gondozásához szükséges eszközöket is tudnák tárolni. Így ezért folyamatban van egy 243 négyzetméteres alapfelületű létesítmény kivitelezése. Ez a tervek szerint az őszre teljesen elkészül. Egyik részében – a környéktelepüléseken is ritkaságnak számító – stúdiótermet alakítanak ki, ahol a helyi fúvós- és vonószenekar készít majd hangfelvételeket.
A parkrendezési kaláka résztvevői Macalik Ernő csíkkarcfalvi biológus gyógynövényekről tartott előadását is meghallgatták. Macalik Ernő elmondta: nagyon kedveli a gyógynövényeket, de nem állítja azt, hogy minden problémát orvosolni lehet velük, de azt sem mondja biztosra, hogy csak a gyógyszerek hatásosak. Meglátása szerint mindezekben meg kell találni a középutat, és ez fontos lenne, ha az emberek tudatában is rögzülne. Megjegyezte, a gyógynövényes és a gyógyszeres kezelésekkel kapcsolatban nagyon sok szélsőséges megnyilvánulás van.
A csíkmadarasi parkrendezést közös bográcsozás zárta.

Biró István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.