Megszavazták a parkolási szabályzatot

Januári soros ülésén elfogadta Csíkszereda Megyei Jogú Város önkormányzati testülete a megyeszékhely városfejlesztési stratégiáját és mobilitási tervét, illetve a parkolók és fizetéses várakozó helyek működtetési szabályzatát.

Füleki Zoltán alpolgármester terjeszti elő a határozattervezetet Fotó: László f. csaba

Két fontos, hónapok óta húzódó ügyben döntött soros, havi ülésén a csíkszeredai önkormányzat testülete. Elsőként Csíkszereda Városfejlesztési Stratégiáját és Fenntartható Mobilitási Tervét fogadták el az önkormányzati képviselők, ezt a dokumentumot egyébként legelőször még tavaly májusban Antal Attila volt alpolgármester terjesztette az akkori testület elé. Akkor Szőke Domokos alpolgármester arra hivatkozva kérte a tanulmány elfogadásának a halasztását, hogy azt még nem véleményezték a szakbizottságok. A januári ülésen a testület egyhangúlag elfogadta a stratégiát és mobilitási tervet.
A parkolók és fizetéses várakozó helyek működtetésének szabályzatára az Erdélyi Magyar Néppárt tanácsosai – Szabó Soós Klára, Márk Dezső és Tőke Ervin – nemmel szavaztak.
– Továbbra is fenntartjuk azt az álláspontunkat, hogy a város kellene üzemeltesse a fizetéses parkolókat – mondta Szabó Soós Klára tanácsos.
Fülöp Árpád Zoltán képviselő szerint az önkormányzat évente 250 ezer lejt kapott ebből a koncesszióból.
– Kíváncsi leszek, hogy most, amikor nincs kerékbilincselés, meg lesz-e ez a többlet – fogalmazott a tanácsos.
Az önkormányzati testület elfogadta azt a módosító javaslatot is, amely a szabálytalanul parkoló vagy parkolójegy nélkül várakozó gépkocsi tulajdonosára a korábbi 62 lej helyett 50 lejes pótdíjat ró ki. Ez az érték a minimálbér 10 százalékára emelkedik, abban az esetben, ha 48 órán belül nem fizetik ki.
– Amint már korábban mondtam, a prefektusi hivatal azért támadta meg a határozatot, mert hiányolta a közlekedésrendészet véleményét. Újratárgyaltuk az ügyet, a rendőrség jegyzőkönyvben rögzítette, hogy a szabályozó elfogadásához erre nincs szükség – közölte Füleki Zoltán alpolgármester.
Amennyiben a prefektusi hivatal nem támadja meg újra a határozatot, egy hónapon belül, miután az önkormányzat új szerződést köt a vállalkozóval, érvénybe léphet a parkolási szabályzat.

Pál Bíborka