Mégsem cserkészik be a Csillagvizsgálót

67

Gazdátlan marad egyelőre, s így tovább omladozik a székely­udvarhelyi Csillagvizsgáló. Az épület renoválására tavaly pályázó cserkészek úgy döntöt­tek: anyagilag nem éri meg a befektetés, ezért nem veszik bérbe és nem újítják fel. Az önkormányzat újra azon gondolkodik, mit kezdjen az ingatlannal?

Szebb (csillag)képeket látott kupola. Egyelőre nem fogják másra használni Fotó: Id. Csedő Attila
Szebb (csillag)képeket látott kupola. Egyelőre nem fogják másra használni Fotó: Id. Csedő Attila

Másodjára sem sikerült az önkormányzatnak bérbe adni és tíz évre biztos gazdát találni a Csereháton álló Csillagvizsgálónak. Az 1989–1991 között az udvarhelyi amatőr csillagászok Univerzum Csillagászati Egyesülete által felépített gömbkupolás épület évtizedek óta lakatlan, és ez meg is látszik rajta: a környékén és a hozzá vezető lépcsőkön bokáig ér a szemét, se ajtó, se ablak, se tető. A polgármesteri hivatal első alkalommal 2012-ben, másodszor pedig tavaly hirdetett pályázatot és várta annak a civil egyesületnek a jelentkezését, aki vállalja, hogy felújítja, belakja az ingatlant, és a közösség szempontjából hasznos tevékenységet folytat benne.
Első alkalommal az Udvarhely Infó Egyesület jelentkezett, ám a már nagyon rossz állapotban levő épület rendbetételéhez, közművesítéséhez szükséges, már akkor is tetemes pénzösszeget még az önkormányzat és pályázatok segítségével sem tudták előteremteni.
Tavaly októberben a hivatal másodszor is meghirdette a pá­lyázatot, amire – ahogy arról novemberben a Becserkésznék a csillagvizsgálót cikkünkben beszámoltunk – egyetlen egyesület, az udvarhelyi cserkészeket tömörítő Cserkészpajtás jelentkezett, partnerségben az Udvarhelyszéki Cserkészekért Egyesülettel. Komoly elképzeléseik voltak, amit a felújítást, tereprendezést, közművesítést is vállaló, három évre szóló, részletes ütemtervükben meg is fogalmaztak. Úgy tervezték, hogy ha minden jól megy, akkor ebben az évben már nekilátnak a munkának: takarítanak, tereprendezési feladatokat végeznek el. Sőt a régi kerítést is újra cserélték volna.
Mindez már csak múlt időben érvényes, időközben ugyanis lemondtak arról, hogy cserkészlakká varázsolják a Csillagvizsgálót.
Aggályok a felújítással, bérbevétellel járó anyagi kiadásokkal kapcsolatosan már tavaly, a pályázat leadásakor is voltak, és ezt nem is rejtette véka alá Heim Lóránt, a Cserkészpajtás Egyesület elnöke és a 08. Z. Sebess József cserkészcsapat vezetője. Heim novemberben még bizakodott abban, hogy sikerül támogatókat szerezni a felújításhoz, illetve a bérleti díjjal kapcsolatosan is egyezségre jutni az épület gazdájával, a hivatallal.
– Vállalkozókkal konkrétan nem tárgyaltunk, amíg nem volt teljesen tiszta képünk, de az ismeretségi körből önkéntes víz-, gáz-, villanyszerelők jelentkeztek és felajánlották, hogy ingyen elvégzik a munkát. A hivatallal viszont nem tudtunk dűlőre jutni, mert nem egyeztünk bele, és nem tartottuk korrektnek a szerződésben foglalt bért. Ha már a teljes felújítási költséget mi kell előteremtsük, akkor nem helyénvaló, hogy havi 100 euró (mintegy 445 lej) körül megszabott bérleti díjat is fizessünk – indokolta a visszakozást Heim Lóránt.
Mint mondta, nem hirtelen felindulásból döntöttek. Az alpolgármesterrel tavaly decemberben két alkalommal is egyeztettek az ügyben, de nem sikerült mindkét félnek megfelelő feltételekben megállapodni.
– Mi nonprofit egyesület vagyunk, és bérlőként nem lett volna jogunk a felújításra pályázni. Ezért javasoltuk, hogy a város ne bérbe, hanem meghatározott időre koncesszióba adja nekünk az épületet, ám ebbe nem egyeztek bele. Arra hivatkoztak, hogy a koncessziót illetően rossz tapasztalataik vannak. Ilyen feltételek mellett lemondtunk a tervünkről – tájékoztatott Heim, aki sajnálta, hogy nem lett sikersztori a pályázás vége, hiszen az épület kiváló székhelye és otthona lett volna az udvarhelyszéki nyolc, közel 400 fős cserkészcsapatnak.
A polgármesteri hivatalnál is érdeklődtünk: mi lesz a Csillagvizsgáló sorsa?
Bálint Attila sajtóreferens közölte: új pályázati kiírásról egyelőre nincs döntés, de keresik a megoldást arra, hogy ne hagyják teljesen lepusztulni, és akár pályázati, akár saját forrásból felújítják a Csillagvizsgálót.
Az épület állapotát látva hozzátesszük: ha még lesz amit.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek