Mégsem a harmadik merénylőt fogták el

71

Három brüsszeli elkövetőt azonosítottak, kettő meghalhatott, a harmadikat az első hírek szerint tegnap elfogták, de ezt később cáfolták. Háromnapos gyászt hirdettek Brüsszelben. A reptéren és a metróban végrehajtott terrortámadásnak több mint 30 halálos áldozata és 250 sérültje van. A belga fővárosban, egész Belgiumban, sőt egész Európában fokozták a biztonsági készültséget. Mára összehívták a Miniszterek Tanácsát, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Egy perc néma csenddel emlékeztek az áldozatokra
Egy perc néma csenddel emlékeztek az áldozatokra

Megerősítette a belga szö­vetségi főügyész, hogy a tegnapi brüssze­li terrortámadások öngyilkos merénylői az el-Bakraoui fivérek voltak. Egyikük, Ibrahim a repülőtéren robbantott, végrendeletet is hagyott egy laptopon. Fivére, Khalid a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben. A testvérpár ismert volt a rendőrség előtt; kapcsolatban álltak a tavalyi párizsi merényletek főszervezőjével is. Sajtóértesülések szerint – a korábbi hírekkel ellentétben – mégsem fogták el a még szökésben lévő reptéri merénylőt.

Mégsem a harmadik merénylőt fogták el
Belgiumban nem azt a merénylőt fogták el, aki részt vett a brüsszeli nemzetközi repülőtér elleni merényletben – jelentette egy helyi médiatermék. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy azt a gyanúsítottat sikerült megtalálni, aki a két öngyilkos merénylő társaságában tartózkodott tegnap a reptéren, majd elmenekült. A belga szövetségi ügyészség erről egyelőre nem adott tájékoztatást. A szökésben lévő férfi is pokolgépet rejtett a poggyászába, akárcsak a testvérpár, de végül nem robbantotta fel magát. Az információk szerint 2013-ban csatlakozott Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezethez, majd tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Belgiumba; segítette a novemberi párizsi merényletek előkészítését is. A tegnapi brüsszeli támadásokban legkevesebb 31-en haltak meg és 260-an megsebesültek.

A metrós robbantók is ott voltak a reptéren?
A brüsszeli metróban robbantó öngyilkos merénylőkből álló csoport is ott lehetett a Zaventem nemzetközi repülőtéren – írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Dernière Heure című belga napilap. A rendőrség ugyanis azonosította azt a két autót, amelyek együtt érkeztek a merénylőket szállító taxival. Mindkét autó egy 22 éves, török származású limburgi fiatalember tulajdonában van, aki már egy éve a hatóságok látókörében van terrorista csoportban való részvétel gyanújával. A lap úgy tudja, hogy egy kukában találtak egy számítógépet is. A rendőrség bízik abban, hogy értékes dokumentumokat vagy az Iszlám Állam terrorszervezettel folytatott levelezést találnak rajta, illetve az adatok segítségével sikerül felgöngyölíteni a Brüsszelben rejtőző nemzetközi terrorista sejtek újabb szálait is – olvasható a belga napilapban.

Egy perc csend
A belga fővárosban egyperces néma csenddel emlékeztek tegnap délben a több mint harminc emberéletet követelő, előző napi brüsszeli terrortámadások áldozataira. A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább 31 ember életét vesztette, és nagyjából 260-an megsebesültek.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.