Megpróbálják tartani az irányt

100

Új vezetőséggel, friss lendülettel folytatja tevékenységét az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET). Tisztújítást tartottak pénteken este Szé­kely­udvarhelyen, ahol Fancsali János leköszönő elnök Imre Gábornak és csapatának adta át a stafétát. Pontosabban egy iránytűt, hogy soha ne tévesszék el az utat.

Imre Gábor az UIET új elnöke. Nagyot akar Fotó: Csedő Attila

A korábban már létező, de igazából 2010 óta aktiváló ifjúsági szervezet a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) tagja, és az RMDSZ partnerszervezeteként határozza meg magát. Legfőbb célja a fiatalok érdekképviselete, eközben számos sikeres rendezvény, esemény (pályázati felkészítők, önkéntes programok, kiállítások, képzések és koncertek) szervezése köthető az UIET-hez, ugyanakkor Civil Információs Központként is működik. A Fancsali János által vezetett elnökség 3 éves tevékenység után köszön le, mert – ahogy elhangzott a tisztújító gyűlésen – helyet kell adni a fiatalabbaknak, új lendületre van szüksége a szervezetnek, hogy ténylegesen minél szélesebb körben tudja megszólítani az ifjúságot.
A péntek esti eseményt a Bocs­kai István Közösségi Házban tartották, ahol a 60 küldöttből 46-an jelentek meg. Ott voltak a partnerszervezetek – a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT), illetve a Háromszék Ifjúsági Tanács (HÁRIT) – vezetői, az RMDSZ Nőszervezetének székelyudvarhelyi képviselője, továbbá Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, aki az újraindítástól jelentős munkát fejtett ki az UIET-ben.

Kihívásokkal szemben
A testület majdnem egyhangúlag szavazott bizalmat Imre Gábornak. A 25 éves székelyud­varhelyi fiatalember két és fél évet élt külföldön, megjárta a Francia Idegenlégiót is. Múlt év őszén költözött haza, hogy folytassa megszakított tanulmányait, jogot tanul, és mesterképzésben nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozik. Nagy elánnal mutatta be 2.0-nak nevezett programját, amelyet mintegy félezer, az udvarhelyszéki végzős középiskolásokat megszólító kérdőív kiértékelése alapján állítottak össze. A tervek között előadások, közszereplők bemutatása, Youtube-csatorna indítása, karriervásár, viták szervezése szerepel, továbbá igény van a Bukarestben is otthon vagyunk program újjáélesztésére, és a Brüsszelben is otthon vagyunk program elindítására.
– Nagy munka vár ránk, ez útkeresésből, tanulásból, újrakezdésből, cselekvésből, a siker akarásából áll. Az UIET legyen a fiatal agyak és kezek gyülekező helye. Mert generációnk előtt irdatlan kihívások állnak, erről higgadtan és tiszta fejjel szót kell ejtenünk. A kihívás számomra világos: képesek leszünk-e új Székelyföldért tenni, új Erdélyt építeni vagy sem. Képesek leszünk-e bekapcsolódni a világ fejlődésének áramlatába, lesz-e jövőnk, globális jövőnk. Közös ügyeink vannak, közös érdekeink vannak, de ezeket demokratikus értékek mentén meg kell vitatnunk – fogalmazott székfoglaló beszédében az új elnök, majd bemutatta hat fiatalemberből álló elnökségét is.
Elődje, Fancsali János iránytűt ajándékozott Imre Gábornak, mondván: ne tévesszék el az utat. Bíró Barna Botond alelnök pedig arra szólította fel a csapatot, hogy szóljanak bele a döntésekbe, hallassák hangjukat, mert ők tudják igazán megmutatni, hogy mit akarnak, mire van szükségük a fiataloknak.
A jelen lévő UIET-tagok döntöttek arról is, hogy partnerségre lépnek a Romániai Magyar Jogvédő Egyesülettel, illetve az elsősorban hátrányos helyzetű, gyermekvédelmi rendszerből kikerült fiatalok felzárkóztatásával foglalkozó Tegyünk Egymásért Egyesülettel.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek