2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

Megoszlanak a vélemények

Tegnap a pályabejárásokkal elkezdődött a nagyüzem a Hargita Ralin részt vevő pilóták számára. A szakaszokkal kapcsolatosan megoszlanak a vélemények, vannak, akiknek tetszenek a pályák, ám többen a Madarasi-Hargita szelektívet túl keménynek tartják. Premier is lesz a hétvégi viadalon.

Pethő Attila és Mag Levente. Udvarhely–Csík összefogás a Hargita Ralin Fotó: Kopacz Gyula
Pethő Attila és Mag Levente. Udvarhely–Csík összefogás a Hargita Ralin Fotó: Kopacz Gyula

Tegnap délután elkezdődtek a pályabejárások, a pilóták először léphettek rá autóikkal a Hargita Rali gyorsasági szakaszaira. A versenyzők többsége legalább egy alkalommal mind a négy különálló szelektívet bejárta, volt olyan, akinek nagyon tetszettek a pályák, volt olyan, aki csak részben volt elégedett, de akadt olyan is, aki nemtetszését fejezte ki a gyorsokkal kapcsolatosan.
Lovász Pál és navigátora, Mihalik Péter tavaly is átruccant Erdélybe Magyarországról, számukra az idei szakaszok a Madarasi-Hargitát kivéve teljesen ismeretlenek voltak. Lovász szerint a Hargita szelektív zabálni fogja majd az abroncsokat. – Nagyon durva a murva, főleg a rajt utáni részeken, szerintem sokan kapnak majd ott gumidefektet. A Homoródalmás és a Homoródkeményfalva szakaszok viszont roppant technikásak, utóbbi nagyon gyors, kár, hogy csak nyolc és legalább nem húsz kilométeres. Igazi vébé-szakaszok, nekünk nagyon tetszenek – mondta a magyar pilóta.
Pethő Attila Udvarhelyszéket képviseli pilótaként a versenyen, számára a Hargita szelektív ismerős, hiszen a Madarasi-Hargitán üzleti érdekei vannak, gyakran jár arra mindkét irányból. Ő például férfiasnak tartja a szakaszt, szerinte kissé óvatosnak kell lenni a felső részen, „meg kell tisztelni a pályát” és akkor nem lesz gond. – Tavaly Kápolnáson dobtuk el a vasat, ennek ellenére sajnálom, hogy nem része az a szelektív a ralinak. Nagy figyelmet igényelnek a szakaszok a pilótáktól és navigátoroktól, mert egy rosszul bemért féktáv, egy rossz kanyarodási ív, és vége a versenynek – mondta Pethő. Hozzátette, céljuk a verseny befejezése, de szeretnék jól érezni magukat a versenyautóban. Pethőnek Mag Levente navigál, a csíkszeredai születésű, de Székelyudvarhelyen élő másodpilótának ez az első éles versenye: eddig csak felvezető­au­tó­knak navigált. – A pályák szerintem nagyon szépek, de bevallom, veszélyesnek tartom a Har­gita szakaszt. Remélem, sok szurkolónk lesz Csíkból és Ud­varhelyről a pályák szélén – mondta Mag Levente.
Tassi Róbertnek is a hétvégi viadal lesz az első rali, amelyen részt vesz. A pilóta – aki ugyan magyarországi, de már udvarhelyinek tekinti magát – kedden próbálta ki először murva borításon a Suzuki Swift versenygépet, és ekkor kezdte az összeszokást Molnár Gyula navigátorral, elmondása szerint felbecsülhetetlen értékű volt a teszten szerzett tapasztalat. – Az idén ültem először versenyautóban, három hegyibajnokin indultam és kategóriában nyertem is, de a rali az teljesen más. Nem egyedül vagy az autóban, fontos a pálya pontos leírása, majd a navigátor szerepe is nagyon sokat nyom a latban. Molnár Gyula remek navigátor, nagy a tapasztalata, remekül megértjük egymást, és ez nagyon fontos. A pályák nekem tetszenek, nagyon élménydúsak – mondta Tassi. A székelyudvarhelyi–sepsiszentgyörgyi páros célja természetesen a verseny befejezése, de szeretnének labdába rúgni a 9-es géposztályban.

A bajnok elégedett
Simone Tempestini négy napja még Korzikán a francia vébé-futamon indult, tegnap viszont már a Hargita Rali pályáival ismerkedett. A román bajnoki címmel a zsebében érkező kolozsvári „olasz” azt mondta, semmi gond a Hargita szakasszal, és nem érti, másoknak miért nem tetszik.
– Minden szelektív remek, vannak köves részek, de a murvás versenytől nem várhatod el, hogy az út le legyen aszfaltozva. Vigyázni kell és persze padlóig nyomni a gázpedált, de fontos a féktáv bemérése – mondta a bajnok, aki nyerni szeretne a Hargita Ralin.
A kolozsvári kontingensből Horaţiu Savu volt az, aki határozottan kifejezte nemtetszését a Hargita szelektív iránt. Szerinte tereprali-pálya, nem murvás versenyre való. – A másik két szakasz tűrhető, de lehetnének hosszabbak – mondta Savu.
Autók szempontjából premier is lesz a Hargita Ralin, ugyanis Dan Gârtofan a Skoda Fabia S2000 autóját a cseh gyártó legújabb versenygépére cserélte: a brassói pilóta először hoz be az országba egy Skoda Fabia R5-öst. Az autó ma Székelyudvarhelyen lesz először kiállítva.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb