Megőrzik a jövőnek a múlt értékeit

Restaurálták a festett ablakokat

507

Régi fényükben pompáznak a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom festett ablakai, az elmúlt időszakban ugyanis restaurálták azokat. Öt ablak már korábban a helyére került, tegnap a még hiányzók berakásán dolgoztak a szakemberek.

Helyükre kerültek az örmény templom restaurált ablakai. Régi pompájukban Fotó: Lázár Hajnal

Egri István kolozsvári képzőművész, ólomüveg restaurátor vezetésével újították fel a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom 11 ólomüveg ablakát. A szakember elmondta, az értékes színes ablakok a 19. század végén készültek Grottauban, erről pontos nyilvántartás van, amelyben a megrendelő és a támogató neve is szerepel. Európa-szerte elismert művész készítette.
– Nagyon magas szakmai tudásra vall, hogy minden apró részlet alaposan ki van dolgozva. Érdemes megnézni például Szent István köpenyét, amely valóságos mestermunka – fogalmazott Egri. Hozzátette, számára is öröm volt ezekkel az ablakokkal dolgozni.
Amikor alaposabban szemügyre vették a festett üvegeket, azt tapasztalták, hogy a két világháború megpróbáltatásai, az időjárás miatt sérültek, volt, ahol hiányoztak is darabok. A restaurálás költségének előteremtésére gyűjtést szervezett az örmény katolikus plébánia, és Hargita Megye Tanácsa is támogatta a kezdeményezést, így a restaurátor nekiláthatott a munkának. Mint elmondta, kiszerelés után biztonságos körülmények között elszállították az ablakokat a műhelybe, ahol speciális eljárással megtisztították, majd hagyományos technikával újraólmozták. A szakember azt mondta, a legnehezebb dolguk a Szűz Máriát ábrázoló ablakkal volt, azt ugyanis betörték egy kővel, hiányzott egy angyal arca, ezért a megmenthető darabokat összeragasztották, a hiányzó részeket pedig pótolták.
A műemlékvédőkkel egyetértésben úgy döntöttek, megtartják a régi vaskereteket, azonban a szél és eső elleni védelem érdekében az ablakok külső részére felszereltek egy-egy egyszerű üveglapot, mely óvja a festett üveget, de a templom légzését nem befolyásolja.
Részletes restaurálási tanulmány készült, és a munka teljes egészét dokumentálták, hogy akár száz év múlva is megtudhassa az érdeklődő, hogy mi történt az ablakokkal.
– A gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom Erdély fontos műemléke. Azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan ismerik, szakmailag büszkeség volt ebben a templomban dolgozni, ugyanakkor nagy felelősség is, hiszen igen értékes alkotásokhoz nyúltunk – mondta Egri István.
Megjegyezte, az, hogy a festett üvegek visszanyerték régi pompájukat, nem egy ember munkáját dicséri: felkészült csapat áll mögötte, mindenkinek megvan a pontos feladata, így jöhetett létre igényes munka. Ugyanakkor a gyergyói közösség is maximálisan az ügy mellé állt.
Egri István és munkatársai restaurálták számos erdélyi műemlék ablakait, megyénkben például a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium ablakait, a gyergyóalfalvi templom, valamint a gyergyószentmiklósi Szent István-templom ablakait is.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.