Megoldják a szabadságolások okozta gondot a kórházakban

51

Visszatérő problémát jelent az orvoshiány Hargita megyében, ez alól Székelyudvarhely valamelyest kivételt. A hiány hátrányai nyaranta mutatkoznak meg igazán, amikor olyan kórházi részlegek szakorvosai, vezetői mennek el szabadságra, akiknek nincs helyettesítőjük. A legtöbb problémával Gyergyószentmiklós küszködik idén.

A csíkszeredai kórház onkológiai részlege. Szabadság alatt szünetel az orvosi ellátás
A csíkszeredai kórház onkológiai részlege. Szabadság alatt szünetel az orvosi ellátás

Augusztus 1. és 15. között szünetel az orvosi ellátás a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház onkológia osztályán – közölte Demeter Ferenc kórházigazgató. Az orvoshiány miatt fennálló probléma csak a krónikus betegeket ellátó részlegeket érinti. A sürgősségi ellátás, valamint az intenzív osztályok nyitva tartását törvény kötelezi.
A gyergyószentmiklósi kórház igazgatójától, Ferenczy Istvántól megtudtuk, hogy az ügykezelé­sükbe tartozó gyergyóditrói krónikus betegeket ellátó kórház jelenleg is zárva tart egészen augusztus 25-ig. Gyergyószentmiklóson hétfőn, július 18-án nyitották meg a szemészetet és a fertőző osztályt, előbbi egy, utóbbi két hétig nem fogadott pácienseket. Jövő héten, hétfőn, július 25-én a fül-orr-gége részleg és a szemészet zárja be kapuit, július 22. és augusztus 29. között nem fogadja a betegeket.
– A belgyógyászati eseteket helyben megoldjuk, tehát a ditrói kórház zárva tartása nem jelenthet akadályt. A városban található további részlegeken pedig úgy szervezzük a szabadságolásokat, hogy az senkit ne érintsen hátrányosan. A műtéteket előjegyezzük, a szívgyógyászat zárva tartásának idején a belgyógyászaton dolgozó kardiológus látja el a betegeket. A fertőző eseteket pedig Csíkszeredában látják el. A szabadságolások nem állítanak elénk jelentős akadályokat – jelentette ki a gyergyószentmiklósi kórházmenedzser.
A gyergyószentmiklósi kórház menedzsere hozzátette, hogy minden részlegen kötelezően megszabják, hány betegágynak kell lennie ahhoz, hogy legkevesebb egy szakorvos dolgozhasson ott. Ez a szám 20 és 25 ágy között mozog.
A székelyudvarhelyi kórházzal kapcsolatban Lukács Antal kórházigazgatótól megtudtuk, hogy ott idén nem áll fenn ez a probléma, ugyanis a helyi kórház nem küzd orvoshiánnyal.
– Székelyudvarhely népszerű célpont a fiatal orvosok számára is, jelenleg is vannak olyan rezidensi képzésre készülő fiatalok, akik már előre jelezték, hogy nálunk kezdenék meg munkájukat. Szerencsések vagyunk, hiszen mind Bukarestben, mind külföldön egyre jobb hírnévre tett szert kórházunk. Ez pedig abban is meglátszik, hogy a nyári szabadságok nem jelentenek gondot nálunk – fejtette ki Lukács Antal.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.