Megoldás kell a távolmaradásra

48

Többek között a választási ered­ményekkel kapcsolatos vé­le­mé­nyéről, a lakosság távolmaradásának esetleges okairól, valamint a zöld bélyeggel kapcsolatos törvénytervezetről beszélt teg­napi gyer­gyó­szent­mik­ló­si saj­tó­tá­jé­koztatóján Mol­do­ván Jó­zsef parlamenti képviselő. Lapunk kérdésére kitért a gyer­gyó­szent­mik­ló­si és a gyer­gyó­szár­he­gyi eredményre, a választók távolmaradásával kapcsolatban pedig megjegyezte: komoly probléma a parlamenti választásokra nézve.

Moldován József: hálás és hálátlan feladat
Moldován József: hálás és hálátlan feladat

Minden idők egyik leggyengébb részvételi arányát tapasztalhattuk a június 5-i helyhatósági választásokon, emlékeztetett tegnapi saj­tó­tájékoztatóján Moldován József parlamenti képviselő, aki szerint több oka is lehet a választópolgárok távolmaradásának. Mint kifejtette, a jelenlegi választási törvényben olyan megkötések vannak, amelyek nem engedik a megszokott erős kampányt, véleménye szerint ez is hozzájárulhatott az alacsony részvételhez.
– A parlamenti választásokra nézve ez komoly gond, amelyet az RMDSZ-nek és az MPP-nek is figyelembe kell vennie – jegyezte meg.

Gyergyószentmiklós és Gyergyószárhegy: két különböző történet
Lapunk kérdésére a képviselő külön kitért a gyergyószárhegyi választási eredményekre – ahol Dan­guly Ervin függetlenként indulva lett polgármester –, de a gyer­gyó­szentmiklósi helyzetről is beszélt.
Mint mondta, Szárhegyen az elmúlt időszak történései feszültséget váltottak ki a lakosságban: a polgármester konfliktusa a volt jegyzővel megosztotta a községet, a kommunikáció hiánya frusztrációt váltott ki a lakosságból, ugyanakkor véleménye szerint a Lázár-kastély ügye is hozzájárult a feszültség kialakulásához.
Hangsúlyozta, itt az RMDSZ-nek lesz egy hálás és egy hálátlan feladata: könnyen tudja támogatni a települést elősegítő kezdeményezéseket, ezzel ellentétben nem tudja megakadályozni a hibás döntéseket. Rámutatott, a helyi RMDSZ jelöltjének, Ferencz Tihamérnak a következő négy év jó alkalom arra, hogy olyan csapatot építsen fel, amely bizonyítja: képesek jól vezetni a községet. Moldován elmondása szerint az RMDSZ éppen ezért nem vállal alpolgármesteri tisztséget Szárhegyen, hogy legyen idő a problémák megbeszélésére.
– Az emberek Gyergyószent­miklóson megcsömöröltek a politikától, nem akarnak pártoskodást, ezért távolmaradtak – tért át a képviselő a városra. – Jó az, ha a csapatok le tudnak ülni egymással. Véleménye szerint az RMDSZ és az MPP is veszített támogatottságából Gyergyószentmiklóson, azonban bizonyítani kell, hogy valós megegyezés született.

Zöld bélyeg és módosított nyugdíjtörvény
A sajtótájékoztatón két másik témáról is szó esett: egy törvénytervezetről, amely a zöld bélyeget illetően megoldaná a diszkriminációt, azt a problémát, hogy az ország egy része fizeti, a másik pedig nem. Moldován József emellett arról is beszámolt, hogy az RMDSZ elfogadta a nyugdíjtörvény bányászokra vonatkozó kitételeinek módosítását: a korábban 30 évesre emelt időszakot 20 évre csökkentették, ami – a képviselő indoklása szerint – elsősorban egészségügyi okokból volt szükségszerű.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek