Megoldás a köröm betegségeire

Beszélgestés Deák Erika gyógypedikűrössel

1 024

A benőtt köröm és a tyúkszem kellemetlenséggel és fájdalommal jár. Deák Erika gyógypedikűrös új technikát alkalmaz, amelyet körömszabályozásnak neveznek. A köröm betegségeiről és gyógymódjairól beszélgettünk.

Fotó: Nagyálmos ildikó

– Mi a fő különbség az esztétikai pedikűr és a gyógypedikűr között?

– Az esztétikai pedikűr magában foglalja a bőrkeményedések szikével és reszeléssel való eltávolítását, illetve a körömformázást, lábfejkrémezést és masszírozást. A gyógypedikűr alatt mindezek mellett értjük a tyúkszem-eltávolítást, gombás köröm kezelését, illetve a körömszabályozást.

– Mennyire gyakori a körömbenövés és mi okozza?

– Sok esetben a helytelen körömvágás miatt alakul ki. Sokan ívesre vágják a körmüket, bevágják a köröm széleit, és ha még emellé felhúznak egy szűk cipőt, akkor máris megvan a baj. A benőtt körömnek is több fajtája van, de tudni kell, hogy egészséges körömnél is kialakul: begyullad és vadhús képződik köréje. Ez már sebészeti beavatkozást igényel.

– Hogyan lehet megelőzni ezt a Spange-technikával?

– A Spange-technika körömszabályozási módszer, amelynek több fajtája is van. A körömkorrekció tudományát orthonyxiának nevezzük. A szó görög eredetű, az orthos egyenest, az onyx körmöt jelent. A korrigálás körömszabályozóval (spange) történik, ami az erő és erőkar elve alapján a körmöt növekedésében szabályozza és tartja. Az ötlet a fogszabályozásból ered, R. Fraser skót fogtechnikus 1962-ben alkalmazta először a róla elnevezett Fraser spanget. Én a tritios spanget alkalmazom, amely ugyanolyan hatékony gyerekeknél és időseknél egyaránt. Úgynevezett drótos technikáról van szó, a köröm két szélén beakasztjuk és középen összehúzatjuk, ezáltal kiemeli a köröm két sarkát, így folyamatosan szabályozza, alakítja a körmöt. A gyógyulás hónapokat vehet igénybe, de fél évet, akár egy évet is eltarthat. Ahogy a köröm növekedik, havonta cserélni kell a drótszálat. A spange gyengéd kezelési alternatívát kínál a deformált körmök kezelésére, visszaállítja a köröm egészséges növekedését. Elkerülhető a műtéti beavatkozás, hosszú távon megszünteti a benőtt köröm által okozott kellemetlenséget.

– Fájdalmas-e a módszer?

– Éppen az az előnye, hogy teljesen fájdalommentes – ellentétben a műtéttel, ami nem mindig nyújt végleges megoldást. Természetesen ez idő alatt kímélni kell a lábat, nem ajánlott futballozni, kényelmes cipőt kell hordani stb.

– Milyen egyéb betegségei vannak a körömnek?

– Elég gyakori a gombásodás, ennek több fajtája is van. A gombák a jó immunitású embereket nem támadják meg, a védőrétegek károsodása, az immunrendszer gyengülése vagy véletlen sérülés idézik elő a gombás fertőzéseket. A körömgombát élesztő-, penész- és egyéb gombák okozhatják. A gombás körömnek számos tünete van: sárgásbarna vagy fehér színűvé válik a köröm, megvastagszik, nehezen vágható, barázdálttá válik a köröm felszíne, súlyos fertőzések esetén fehér, morzsalékos anyag távolítható el, a körömágy felől fájdalmas, gennyes gyulladás jelentkezhet. A gombák szaporodását elősegíti a túlfűtött helyiség, a párás levegő, de ugyanakkor a túlzott tisztálkodás is rontja a bőr védekezőképességét. A cukorbetegségben és túlsúlyban szenvedők is érintettek, a közös zuhanyzók, strandok használata, a legyengült immunrendszer, a szív- és érrendszeri betegségek, az érszűkület mind-mind előidézheti. A gombás köröm legtöbb esetben nem fáj, ezért sokan későre szánják rá magukat, hogy kezeltessék. Ugyanakkor nem tudják, hogy egy pedikűrös is segíthet a problémájukon.

– Gyógyítható-e a körömgomba?

– Mivel a lábon nagyon lassú a köröm növekedése, ezért hosszú időt vesz igénybe, türelem kell hozzá. A kezelés során elvékonyítjuk a körömlemezt, gombaölő zselével bevonjuk a körmöt, ajánlott naponta használni az ecsetelőt is. A folyamatos fertőtlenítés is elengedhetetlen, akár teafaolajjal, szódaporral vagy sós vízzel. Naponta többször kell zoknit cserélni, a cipőt pedig rendszeresen fertőtleníteni kell.

– Mit nevezünk tyúkszemnek és hogyan gyógyítható?

– A lábon képződő tömött, elszarusodó kinövést nevezzük tyúkszemnek. Fokozott nyomásnak kitett területeken jelentkezik, kislábujjon, lábujjak közt, vagy talpon, sarkon, bőrkeményedés formájában. A vírusos formáját szemölcsnek nevezzük, ami orvosi beavatkozást igényel. Ha nem szüntetjük meg az okokat, újra és újra képződik. Úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a tyúkszemnek egyetlen fekete közepe van, a szemölcsnek pedig több apró. A tyúkszemet szikével kivágjuk, a közepét eltávolítjuk, megfelelő cipőbetéttel pedig megszüntethető.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek