Megoldandó medveproblémák

Tetszik az MPP-nek a vadászati törvény

148

Hatékonyabb beavatkozást, gyorsabb kártérítést és hatósági felelősségvállalást a vadkárok esetén – ezt írja elő a vadászati törvény módosítása, amelyet múlt héten fogadott el a szenátus. A Magyar Polgári Párt több javaslatát is tartalmazza a törvény – mondta Mezei János pártelnök sajtótájékoztatón.

A medveproblémák megelőzését javasolta az MPP Fotó: Lázár Hajnal

Üdvözölte a szenátus által elfogadott sürgősségi kormányrendeletet Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke. Mint elmondta, örvendetesnek találja, hogy a vadászati törvény módosítása ismét terítékre került, és az RMDSZ javaslata olyan elemet is tartalmaz, ami a Magyar Polgári Párt által a székelyföldi medveprobléma megoldására kidolgozott javaslatcsomagban áll. Sajtótájékoztatóján kifejtette, az MPP konkrét intézkedésjavaslatot dolgozott ki tavaly, amit Hargita Megye Tanácsának figyelmébe ajánlottak és Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek is átadtak. Ennek egyik pontját tartalmazza a szenátus által hétfőn elfogadott kormányrendelet. Konkrétan azt, hogy a megyei önkormányza­tok egy sürgősségi kilövési vagy vadáthelyezési engedély esetében előfinanszírozhatják a járulékos költségeket. Az összeget a megyei tanácsok utólagosan visszakapják a minisztériummal kötött szerződés értelmében. Ez azért fontos, mert adott esetben sokkal hatékonyabbá válhat az intézkedés, kimaradnak a jelenlegi bürokratikus lépések – mutatott rá Mezei. Elmondta azt is, az előírások főként a kártalanításra vonatkoznak, az MPP javaslatcsomagja viszont a kár megelőzésére irányoz elő intézkedéseket. Javaslatuk szerint biztonságos medveparkok létrehozása lenne a megoldás. A veszélyes egyedeket ezeken a több ezer hektáros, körbekerített, kamerákkal felszerelt területeken kellene elhelyezni, természetes környezetben, az állatok létfeltételeinek megteremtésével.
– A Magyar Polgári Párt a továbbiakban is azon lesz, hogy ne részmegoldások szülessenek ebben a kérdésben, hanem véglegesen orvosolva legyen a probléma. Olyan módon, ami biztonságos és gazdaságos is egyben – fogalmazott Mezei János.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek