kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Megokosodtak az udvarhelyi jelzőlámpák: Kitalálják, mikor legyen zöld

Székelyudvarhelyen elsőként a Fások, Lakatosok és Beth­len­falvi út kereszteződésénél található jelzőlámpáknál indult el tegnap az új rendszer, amihez hasonló legközelebb Medgyesen és Kolozsváron működik. Ha az autóvezetők is felveszik a ritmust, a forgalom sokkal gördülékenyebbé válik az új beruházásnak köszönhetően.

Helyszíni tájékoztatás. A szemünk előtt indult el a rendszer                   Fotó: Lőrincz Csaba / Polgármesteri Hivatal

Tegnap délelőtt Gálfi Árpád polgármester, a városháza néhány munkatársa és a sajtó képviselőinek jelenlétében nyomta meg az indítógombot Koncz Szabolcs közlekedésszervező szakember a bethlenfalvi útkereszteződésnél, ahol egy korszerű megoldással forgalomfüggővé tették a jelzőlámpákat.

A rendszer már bizonyított
Ez az a sokat vitatott útkereszteződés, ahol sokak véleménye szerint akkor alakultak ki a leghosszabb autósorok, amikor működtek a lámpák. A polgármester és csapata azt várja az újabb közlekedésfejlesztő intézkedéstől, hogy ezen a nagy forgalmú szakaszon zökkenőmentesebb legyen az autóforgalom.
Komoly referenciával rendelkező szakcéget kértek fel a munkára, akik korábban Medgyes központjában oldották meg az egyik legzsúfoltabb útkereszteződés problémáit hasonló módon Az elmúlt néhány hétben négy csomópont jelzőlámpáinál dolgozott a szakcég Székelyudvarhelyen: a bethlenfalvi szemaforok mellett a Nicolae Bălcescu – Sas – Vásártér utcák ke­resz­teződését, az ún. Fernengel üzlet melletti kereszteződést, illetve a Tamási Áron és Wesselényi Miklós utcák kereszteződését irányító berendezések is intelligenssé váltak. Koncz Szabolcs elmagyarázta, hogy mindegyik csomópontnál kamerákat szereltek a jelzőlámpák mellé, amelyek valós időben látják a forgalmat, ugyanakkor digitális érzékelőkkel is el vannak látva. Ha azt érzékelik, hogy egy adott sávon nincs autó, akkor pirosra váltanak. Ha sok az autó, a járműmennyiség függvényében nő az útkereszteződések áteresztőképessége.

Fel kell venni a ritmust
A zöld jelzésidő dinamikus, akár 50 másodpercig is szabad utat ad az autósornak. Ehhez viszont a sofőrök figyelmességére is szükség van – hívta fel a figyelmet a szakember. Ugyanis, ha túl nagy a távolság két jármű között, akkor az automata szenzor nem érez járművet. Fülöp-Székely István műszaki igazgató hangsúlyozta: pörgősen kell vezetni, ne legyen több tíz méter a követési távolság az autók között. Fontos még az is, hogy a járműveknek érdemes nem túl hátul elhelyezkedniük az útkereszteződésekben.
Az újonnan bevezetett rendszer, amelyre mintegy 80 ezer lejt költött a polgármesteri hivatal, várhatóan valós időben képes majd kezelni az esetleges torlódásokat. Az elkövetkező napokban még zajlik a forgalomszámlálás és megfigyelés, hogy szükség esetén módosítsanak a beállításokon – hangsúlyozta Gálfi Árpád polgármester.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb