2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Megnyitotta kapuit a konyha

Erdei és kerti gyümölcsök feldolgozására kialakított konyhával gazdagodott a csomafalvi közösség. A lekvárok, dzsemek, szörpök készítésére felszerelt konyhát a helyi gazdasszonyok által alapított Fenyőalja Egyesület működteti.

Gyümölcsfeldolgozó konyhaként újult meg az egykori iskola. Változás a közösség hasznára
Gyümölcsfeldolgozó konyhaként újult meg az egykori iskola. Változás a közösség hasznára

Új gépekkel, eszközökkel felszerelt, modernül kialakított gyümölcsfeldolgozó konyhát vehettek birtokba a napokban a gyergyócsomafalvi Fenyőalja Egyesülethez csatlakozott gazdasszonyok. Az állategészségügyi engedély e heti kézhezvételével ugyanakkor a működés elől is elhárultak az utolsó akadályok.
Az egy hete, a helyi gazdanapi ünnepség keretében átadott létesítmény valódi közösségi összefogás eredményeként született: az egykori 1–4. osztályos, funkcióját vesztett, évek óta kihasználatlanul álló iskolaépület felújítását, átalakítását és a gyümölcsfeldolgozáshoz szükséges gépek beszerezését ugyanis a gyergyócsomafalvi önkormányzat, a helyi közbirtokosság és Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete egymást kiegészítő támogatásából biztosították.
Orbán Melinda, a huszonhárom tagot számláló Fenyőalja Egyesület alelnöke állítja, a gyümölcsfeldolgozó átadásával régi álmuk vált valóra. Lapunknak nyilatkozva Orbán mindhárom támogató intézménynek köszönetet mondott, megemlítve közösségi konyhájuk csak az idén 6 ezer lej értékben vásárolt eszközökkel gazdagodott. Ebből 3 ezer lejt a vidékfejlesztési egyesületétől elnyert pályázati forrásból teremtettek elő, míg a többit – a pályázathoz szükséges önrészként – a csomafalvi közbirtokosság biztosította. A legutóbbi támogatásból inox asztalokat, gyümölcsmosót, illetve elektromos gyümölcsdarálót vásároltak, de ugyancsak a vidékfejlesztési egyesület 49 százalékos vissza nem térítendő támogatásának igénybevételével szerezték be korábban a konyha lekvárfőző kuktáját és adagolókészülékét is.
Orbán Melinda lapunknak nem titkolta, máris a bővítésen, további eszközök, berendezések vásárlásán gondolkoznak: a jövőben beszerzendő listáján újabb inox asztalok szerepelnek, de szükség lenne egy – a jelenlegi manuálist felváltó – elektromos adagológépre is. Ennek segítségével ugyanis – az egyre bővülő rendelésekre gondolva – akár már a nagyobb mennyiségben készített szörpök kicsomagolását, adagolását is meg tudnák oldani – jegyezte meg a Fenyőalja Egyesület alelnöke.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb