Megnyitotta kapuit a Borvíz­múzeum és a szejkei gyógyfürdő

219

Megnyílt a szejkefürdői Borvízmúzeum, beindult a gyógykezelés a kilenckádas fürdőben. Ha az időjárás is úgy akarja, egy hónap múlva a szabadtéri strand is megnyílik. Újdonság, hogy idéntől ezt is a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal működteti.

Jó időre, felújításra vár a szejkei strand. Idéntől a polgármesteri hivatal a gazda
Jó időre, felújításra vár a szejkei strand. Idéntől a polgármesteri hivatal a gazda

A majális volt a nyitány: beindult az élet Szejke­für­dőn. A sok éve megszokott rend szerint a Haáz Rezső Múzeum részlegeként működő Bor­vízmúzeum május elsején nyitja ki kapuit a látogatók előtt, szeptemberben pedig bezár. A kétszintes, fából készült kiállítási épület állandó tárlatai az egykori székelyföldi borvízforrásokat és fürdőket hozzák közelképbe. Számos érdekes tárgy, mint az egykori Szejke-vizes korsók, ásványvíz tárolására alkalmas üvegedények, továbbá régi fotók, képeslapok, metszetek idézik fel a székelyföldi fürdőélet fénykorát. Megtekinthetők például a 2500 borvízforrást feltérképező Bányai János geológus térképei, de Orbán Balázsnak a fürdőkről készült metszetei is, akárcsak a Hunyadi László által készített szobra.
Újdonságot is kínál idén a Borvízmúzeum: 14 nagy méretű régi fénykép mutatja be az Udvarhely jelképévé is vált bivalyos szekereket, illetve idézi fel az évtizedekig nagy népszerűségnek örvendő borvízszállítás idejét. A Borvízmúzeumot majáliskor közel kétszázan keresték fel, egyébként hétköznapokon (hétfő kivételével) 10 és 18 óra között, ünnepnapokon és hétvégén 10 és 14 óra között látogatható.
A héten beindult a szejkefürdői gyógykezelés is. Valamikor, a fürdő fénykorában, báró Orbán Balázs idejében 24 kádas gyógyfürdő működött itt, mintegy háromszáz vendéget volt képes elszállásolni, ellátni az akkor igencsak ismert fürdőtelep. Jelenleg kilenc káddal várják az érdeklődőket, a meleg fürdős gyógykezelés reumás, légúti és bőrbetegségek gyógyítására javallott. Mag Domokos adminisztrátortól megtudtuk, hogy kimeszelték, rendbe tették a szabadtéri strand mellett található kis épületet, a fülkéket, öt kádat ki is cseréltek. A gyógyvíz az épület mögött található Attila-forrásból érkezik, a jellegzetes szagú vizet felfogó kőmedence még Orbán Balázs idejéből származik.
– Főleg az idősebbek járnak kádfürdőre, általában napi 10-15 személy – mondta Mag Domokos. Hétfőtől indult újra a szolgáltatás, volt is már egy-két vendég – tette hozzá az ügyvezető. A gyógyfürdő igénybevétele előtt érdemes kikérni a családorvos véleményét, és 30-35 percnél többet nem szabad a kádban ülni – derült még ki a beszélgetés során. Egyetlen alkalomért 12 lejt kell fizetni, egy 15 fürdésből álló kúra pedig 130 lejbe kerül. A fürdő megnyitásával egy időben autóbuszjáratot is indítottak a Szejkefürdőre, hétköznaponként három alkalommal, 9, 11 és 16 órakor indulnak járművek a Márton Áron térről, és természetesen visszafelé is van járat. A kádas gyógyfürdő 9 és 17 óra között tart nyitva.
Idéntől a két medencével rendelkező szabadtéri strandot is a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal üzemelteti, miután lejárt a korábbi működtető szerződése. Egyébként a strand hosszú ideje magánbérlők használatában volt. A hivatalnál arról tájékoztattak, hogy két héten belül felmérik a hiányosságokat és elvégzik a szükséges karbantartási munkálatokat. A strand nyitását az önkormányzat június elejére tervezi.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek