Megnyitotta a pénzcsapokat az APIA

190

Több mint félmillió hazai gazdálkodó számára 385 millió euró összértékben folyósította a különböző területalapú és állattenyésztési támogatásokat a múlt esztendő utolsó napjaiban a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség – adta hírül az APIA.

Állattenyésztési és területalapú támogatási jogcímekből utaltak pénzt a gazdáknak

Év végére – a decemberi kéthetes szünet után – ismét megnyitotta az uniós pénzcsapokat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA): a tavalyi esztendő utolsó két munkanapján országos szinten 576 ezer gazdálkodó számlájára több mint 385 millió eurót folyósított.
A kifizetési lajstromban Hargita megyei gazdálkodók is szerepeltek, ám azt, hogy a különböző támogatási jogcímekből a megyéből pontosan hány gazda részesült, lapunk érdeklődésére Haschi András, az APIA Hargita megyei vezetője még nem tudta megmondani. Megjegyezte, a 2017-es támogatásokból számos gazda végkifizetésben részesült, azaz az októberi–novemberi 68 eurós, azaz hektáronkénti 313 lejes előlegek után az év utolsó napjaiban az egységes területalapú támogatás (SAPS) hektáronkénti 29 eurós, azaz 134 lejes maradék összegeit is kézbe vehette. Az alaptámogatás gyanánt az APIA ez alkalommal összesen 106,483 millió eurót folyósított a jogosultak bankszámlájára.
Ugyancsak az év utolsó napjaira maradt a redisztributív támogatás maradék összegeinek végkifizetése is: a támogatási jogcím alatt az 1–5 hektárt művelő gazdákat hektáronként 5 eurós kiegészítésben, míg az 5–30 hektárt művelőket hektáronként 48 eurós plusztámogatásban részesítették. A redisztributív támogatás 30 százalékos maradék összegeinek kifizetésére az APIA a mögöttünk maradt év végén 12,388 millió eurót fordított.
A célra elkülönített 211,4 millió euróból viszont a zöldítési támogatást is kifizették: e jogcímből a gazdálkodók 2017-ben nem kaptak előlegeket. Az adott esztendőre járó zöldítési támogatás mértéke hektáronként 57 euróra, azaz 263 lejre rúgott. Szintén az év végén utalták a fiatal gazdáknak járó hektáronkénti 24,3 eurós különtámogatás 30 százalékos maradék összegét is: az említett jogcímen összesen 1,7 millió eurót folyósítottak a jogosultaknak.
Az év végi pénzkifizetési hajrá nyomán ellenőrizhetik bankszámláikat az állattenyésztők is. A törzskönyvezett juh- és kecskeállományaik után az állattartók 8,6 millió eurónyi, a húsmarhatenyésztők 2,28 millió eurónyi, a bivalytartók 252 ezer eurónyi, míg a törzskönyvezett fejősállománnyal rendelkező szarvasmarha-tenyésztők összesen 17,95 millió eurónyi uniós kiegészítő támogatásban (SCZ) részesültek. Az új agrár-környezetgazdálkodási csomagokat (M10) igénylők számára az APIA 3,7 millió eurót, a régi csomagokat tovább vivők számára (M214) 1,473 millió eurót, az ökogazdálkodók részére (M11) 1,488 millió eurót, míg a kedvezőtlen adottságú térségekben gazdálkodók számára (M13) több mint 17,5 millió euró kifizetését kezdeményezte az ügynökség.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.