Megnyitó(k) sosem látott és hallott színvonalon

Csíkszeredai Városnapok

411

A Csíkszeredai Városnapok ren­dezvénysorozatát ebben az évben is hagyományosan a Csíki Kamarazenekar nyitotta. Idén Johannes Brahms műveiből hallhattunk magával ragadó koncertet szerda este a Szent Ágoston-templomban, Artur Kaganovskiy hegedűművész fel­lépésével. Tegnap a Csíki Szé­kely Múzeum eddigi legnagyobb kiállítását nyitották meg.

Rangos zenei előadással rajtolt a rendezvénysorozat. A hegedűművész szorosabbra fűzi kapcsolatát a kamarazenekarral fotó: Miklós Csongor

Johannes Brahms (1833–1897) műveiből állította össze városnapi rendezvénynyitó műsorát a Csíki Kamarazenekar. Szólistaként az együttes által ismételten visszahívott Artur Kaganovskiy amerikai hegedűművész játékát, valamint Horváth Gábor magyarországi karmester koordinálását élvezhette a közönség.

Zsúfolásig telt a templom
A minden ülőhelyet betöltő közönség három művet hallgathatott, emellett – ráadásként – Kaganovskiy a virtuozitását csodálatosan kirajzoló szólóval is kedveskedett a csíkszeredai hallgatóságnak.
A Csíki Kamarazenekar vezetőjétől, Kovács László hegedűművésztől megtudtuk: nagy örömmel néz elébe az együttes annak az együttműködésnek, amely révén Artur Kaganovskiy immár a csapat művészeti szakembereként fonja közelebbire a szálakat a csapattal. Az amerikai hegedűművész erről úgy nyilatkozott: izgatottan várja, hogy már ezen a hétvégén elkezdjék a munkát, és mint fogalmazott: a csíkszeredai zeneértő közönség „egyszerűen rendkívüli”. A közönség vastapssal köszönte meg a koncertet.

Hivatalosan is megnyitották a városnapokat
A Csíkszeredai Városnapok hivatalos megnyitóját egyébként tegnap késő délután tartották a Mikó-vár előtti téren. A Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar közreműködésével himnuszéneklés és zászlófelvonás részese lehetett a közönség, és ünnepi beszédet mondott Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.
– Akármi is történjen a térségben, az itthon maradók feladata az, hogy továbbra is megvédjék ezt a várat és holdudvarát. Nem könnyű feladat – fogalmazott az elöljáró. – Isten mentse azt a székely embert, amely közössége nélkül maradva a többségnek akar megfelelni! És ha ezt nem értené valaki, akkor nézze meg a bolyongó szász elnökünket, aki nevében szász, de közösség nélkül hová tudott süllyedni! – tette hozzá.

A múzeum eddigi legrangosabb kiállítása
A városnapi megnyitót követően a közönség a Csíki Székely Múzeumnak otthont adó vár udvarába sereglett, az Útkereszteződésben címet viselő várostörténeti állandó kiállítás megnyitójára. Több százan „foglalták el a várat”, a múzeum vezetője, Gyarmati Zsolt szerint sosem volt ennyire népes hallgatósága kiállításmegnyitónak.
A tárlat a címét onnan kapta, hogy a település vásárutak kereszteződésében alakult ki és maradt fenn – derült ki az intézményvezető beszédéből. Gyarmati elmondta: az eddigi legrangosabbként emlegetett Munkácsy-kiállítást is felülmúlja a most megnyitott tárlat.
A megnyitón elhangzott beszédeket hétfői lapszámunkban foglaljuk össze.

Gergely Edit
Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.