2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Megnyitják a jubileumi Szent Márton-évet

Könyvbemutatóval kezdődött tegnap délután Csíkszent­már­ton­ban a település névadójának ünnepe. Bár a falunapokat nyáron tartják, Szent Márton napra is jut a rendezvényekből, sőt idén a vasárnap 12.30-kor kezdődő szentmise a jubileumi Szent Márton-év megnyitását is jelenti.

Pénteken lelki napot tart az egyházközség, szombaton 18 órától szentmise és lámpás körmenet, vasárnap 12.30-tól pedig a búcsús szentmise és a jubileumi év megnyitása lesz. A búcsús szentmise egyben hálaadó istentisztelet is a megújult templomért.
– A többéves folyamat végéhez közeledünk – részletezte Gergely András polgármester, az egyháztanács jegyzője. – Az előző években statikailag megerősítettük a templomot, lezajlott a külső és a belső meszelés, a templom újrafödése, a külső drénezés, vízelvezetés, területrendezés és a fűtésrendszer korszerűsítése. Az idén a régi, részben elkorhadt padlózatot helyettesítettük, a földet mintegy 50 cm mélységben eltávolítottuk, száraz kaviccsal töltöttük fel és új kőpadlózat, illetve a padok alatt fapadlózat került a templomba. Ugyanakkor a padok mintegy háromnegyedét sikerült restaurálni, és a többit azonosakkal helyettesítettük. Jövőre az oltár és a mellékoltárok restaurálása, valamint az orgona felújítása maradt.
Mint Gergely András kiemelte, hármas oka van annak, hogy meghirdetik a Szent Márton-évet: Szent Márton születésének 1700. évfordulója, a most felújított templom építésének 200. évfordulója, valamint az, hogy 2016 az Irgalmasság éve is.
– Egy sor programmal készülünk, amely az egész évet átfogja – mondta Gergely András. – A sor jótékonysági bállal kezdődik november 21-én, majd többször lesz lelkigyakorlat, témába illő előadás, sőt a hagyományos Mátyás József Alkotótábor is Szent Márton jegyében zajlik majd. Jövőre a Szent Márton jubileumi év zárásaként elkészül majd egy, a templombelsőt díszítő Szent Márton-szobor is egy hiányzó szobor helyére.

[box type=”shadow” ]Csíkszentmártonban tegnap Kis­györgy Tamás, a sepsiszentgyör­gyi Charta Könyvkiadó vezetőjének könyvbemutatóját tartották a helyi könyvtárban. Kisgyörgy Tamás édesapja 1944 őszén, a szovjet betörés idején a 14. székely határőr zászlóalj katonájaként az Úz völgyében harcolt, naplót vezetett, és fennmaradt kis sárga füzetének sorait néhány évvel ezelőtt fia közzétette. Most az első kiadás jócskán kibővítve, T 1224 – Könyv az Úz-völgyéről címmel jelent meg. – A T 1224 az egykori sepsiszentgyörgyi katonai postafiók, a 14-es székely határőr zászlóalj postafiókja volt, és a kis sárga füzet tábláján is ez a szám állt – magyarázta Gergely András, a kötet egyik tanulmányának szerzője. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a rendezvénysorozat keretében szombaton gazdatalálkozót és rönkhúzó versenyt tartanak a fogatos gazdáknak a barompiacon.[/box]

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb