Megnyílt Antal Lóránt szenátori irodája

Szeptembertől fogadóórákra is lehet iratkozni

249

Székelyudvarhelyen, a Tompa László utca 5. szám alatt nyitott irodát tegnap Antal Lóránt szenátor, aki az eseményen bemutatta csapatát, beszámolt eddigi parlamenti tevékenységéről és ismertette terveit is.

Irodát nyitott Székelyudvarhelyen a szenátor. Közelebb a választókhoz Fotó: Csedő Attila

A sajtótájékoztatóval egybekötött irodaavatón bemutatkozott Varga Zsuzsánna irodavezető és udvarhelyszéki koordinátor, Szakács Tibor gyergyószéki koordinátor, András Loránd roma kisebbséggel foglalkozó ifjúsági vezető, Szabó Katalin sajtófelelős és Polacsek Péter online kommunikációért és szövegszerkesztésért felelős munkatárs. A fiatal szenátor úgy nyilatkozott: csapatába olyan embereket keresett, akik szakmailag felkészültek, fiatalok, és akikkel korábban is jól tudott és tud majd dolgozni azért, hogy megfelelőképpen képviselje az udvarhelyszéki és Hargita megyei lakosok érdekeit Bukarestben.
Antal ismertette az elmúlt csaknem öt hónap parlamenti tevékenységét.
– Sikerült többek között alkotmányos keretek közé visszaszorítani a prefektusok hatásköreit, hiszen a közigazgatási törvénykönyv eredeti változata túlzott, plusz hatáskörökkel ruházta volna fel azokat. Javaslatunkra 2019. január 1-jétől a gépjárműbejegyzés és jogosítvány-kibocsátás átkerül a prefektus alárendeltségéből a megyei önkormányzatok hatáskörébe. Ezenkívül gazdasági szempontból fontos az önkormányzatok anyagi bevételeinek növelése is. Felszíni kitermelések esetén például a megyei tanács 40%-ban, a helyi önkormányzat 40%-ban, az országos ügynökség pedig 20%-ban részesül a kitermelési jog után fizetett illetékből – részletezte a közigazgatási törvénnyel kapcsolatosan.
Kitért a számvevőszék hatáskörét és működését szabályozó törvénycsomagra is, amellyel kapcsolatosan kifejtette: „A törvény a számvevőszék prevenciós szerepét erősíti, ezáltal a közpénzek hatékonyabb és gyorsabb felhasználását segítik elő. Az RMDSZ kezdeményezésére ajánlásokat fogalmazhat meg az önkormányzatoknak a Számvevőszék.” A büntető törvénykönyv kapcsán ismételten megerősítette a szövetség ezzel kapcsolatos álláspontját. Az őszi tervekkel kapcsolatban közölte, hogy szorgalmazni fogja törvénymódosítás vagy külön interpelláció keretében a közelmúltban leállított, de kiemelt jelentőséggel bíró, a főként fiataloknak kedvező, kedvezményes lakásvásárlásra lehetőséget nyújtó országos megtakarítási program újraindítását.
Antal Lóránt szenátori irodája hétfőn, kedden, szerdán és pénteken délelőtt 9 órától délután 3 óráig tart nyitva, csütörtökön pedig 12-től 17 óráig. Aki fogadóórát akar előjegyeztetni, az a szeptemberi parlamenti ciklustól kezdődően minden második pénteken megteheti a Tompa László utca 5. szám alatt.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.