Megnyílt a strand, hamarosan az úszásoktatás is elkezdődik

Előzetes bejelentkezés szükséges

91

Egy hete, június 15-től újranyílt a székelyudvarhelyi Septimia wellnessközpont és kinyitották a szabadtéri strandot is. A törvényes keretet betartva korlátozott létszámmal, előre foglalással vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Hamarosan elindulnak az úszótanfolyamok is.

Júliusban újra fogadhatják az oktatók a gyermekeket                   Fotó: Kali Annamária

Múlt hétfőtől ugyan kinyithattak a strandok, de rendkívül szigorú feltételekkel. Például a nagy úszómedencében sávonként csak egy ember tartózkodhat. A nyári táboroztatásokkal kapcsolatban még nem kaptak zöld utat az úszóoktatók, de startra készen állnak, és ha a helyzet engedi, elkezdik az úszásoktatást.
– Júliust látom az oktatások elkezdésének valószínű időpontjának. Egyesületünk Facebook-oldalán közzétesszük, amint pontos időpont lesz (www. Facebook.com/Udvarhelyi Delfinek SK) – mondta megkeresésünkre Káli Annamária, a székelyudvarhelyi Delfinek úszóoktatója.
A nyári táborokba 3-4 éves kortól várják a gyerekeket, akik vízhez szoktató programban vesznek részt, a nagyobbak úszásoktatáson. A nyári táborok rendszerint hétfőtől péntekig zajlanak. Napi három órát van felügyelet alatt a gyerek, ebből két óra úszásoktatás, míg egy óra étkezés és játék a vízben. A délelőtti csoportok 9-től 12-ig, míg a délutáni csoportok 13 órától 16 óráig tanulnak úszni.
– Nagyon népszerű ez a program, intenzív a tanulás, de jut idő játékra is. Hazaérve pedig pihenhet a gyerek, a kisebbek alszanak egy nagyot. A szabadtéri medencékben, napsütésben kellemes a gyerekeknek is az úszástanulás. Magánórák tartása is engedélyezett maximum két gyermek részvételével – tájékoztatott Káli Annamária, aki hozzátette: egyesületük mindenkit szívesen vár, aki szeretne megtanulni úszni, vagy szeretné csiszolni meglévő úszástudását. Első nap tudásszint és korosztály szerint csoportokat alakítanak ki, így mindenki a neki megfelelő csoportban tanul. Egy csoport létszáma 7-8 gyerek. A kisebbek a kicsi medencében tanulnak, a nagyobbak, haladók a nagy medencében. A legkisebbek esetében (4-5 éves korosztály) vízhez szoktatásáról van szó, ahol nagy hangsúlyt kap a játék.
A négy hivatalos úszásnem a hátúszás, gyorsúszás, mellúszás és pillangó (vagy delfin) úszás. Módszertanilag ebben a sorrendben tanítják a gyerekeket úszni. Kezdők esetében a vízen lebegést és siklást sajátítják el először, majd következhet a tulajdonképpeni úszás.
– A legfontosabb szerintem, hogy kialakuljon a bizalom az oktató és gyerek között, hiszen nagyon sok gyerek fél a víztől, és amíg ezt nem oldjuk fel, nem tud ellazulni a vízben, görcsösen végzi majd a gyakorlatokat. Ennek a folyamatnak az időtartama gyerekenként változó. De pénteken már biztos nem látunk síró gyereket a medencében. Nagyon meg szoktak lepődni a szülők, ha pénteken, a nyílt órán azt látják, hogy egyébként félénk gyerekük önfeledten játszik, úszik a medencében – mondja az oktató.
Az úszásoktatásra megfelelő fürdőruhában várják a gyerekeket, lányoknak egyrészes úszóruha, fiúknak úszónadrág javasolt. Úszósapka is elengedhetetlen az oktatás során, valamint papucs és törölköző. Nyáron nagyon fontos, hogy legyen a gyerekek bőre napkrémmel védett, az oktatás szünetében kalap is legyen a gyerek fején – emelik ki a szakemberek.

Nagyálmos Ildikó

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.