Megnyílt a karácsonyi vásár Székelyudvarhelyen

Vásárlás és szórakozás. Álljunk meg egy percre a Márton Áron téren Fotó: Asztalos Ágnes
218

Az ünnepvárás utolsó napjaira élettel telt meg a Márton Áron tér. Ide költözött a karácsonyi vásár, amelyet tegnap, a betlehemi láng fogadásával nyitottak meg. A patkó alakú tér közepén felállított színpadon ünnepi műsorok szórakoztatják a látogatókat, a város kulturális intézményei is kínálnak még néhány programot az angyal eljöveteléig.

Vásárlás és szórakozás. Álljunk meg egy percre a Márton Áron téren Fotó: Asztalos Ágnes

Naponta 12 és 20 óra között, a zárónapon, december 24-én 12–17 óra között tart nyitva a polgármesteri hivatal által szervezett vásár: mintegy 60 árus, őstermelők, népművészek, kézművesek rendezkedtek be az ízléses, feldíszített fabódékba. Volt érdeklődés már az első órákban is, de a rendezvény az ünnepi fények felgyújtásával, sötétedés után mutatja meg az igazán hangulatos jellegét.
Aki még nem frissítette fel a kelléktárát, talál itt ünnepi dekorációt, házi húskészítményeket, sajtot, szörpöket az ünnepi asztalra, de ajándéknak való portékák közül is válogathat.
A színpadon már ma délután egymást követik a város tan­in­tézményeinek karácsonyi műsorai, majd Orbán Ferenc és a Szeder Akusztik zenél a közönségnek. Holnap délután kisiskolások előadásait, illetve a Csicsergő Nap­közi Otthon karácsonyi műsorát lehet megtekinteni, majd 17 órától a Kolozsvári Bábjátszótér János Vitézzel szórakoztatja az érdeklődőket. 18 órától a belvárosi református templomban a Ghymes Együttes koncertezik a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola kórusának együttműködésével, majd este a téren Simó Annamária és zenekara biztosítja az ünnepi hangulatot. Holnapután a csobotfalvi és csíktaplocai hagyományőrző betlehemes csoportok lépnek fel a vásáron, és aznap este sem maradunk koncert nélkül: 18 órakor az Alla Breve Vegyeskar és a Role zenekar közös hangversenye kezdődik a városháza Szent István termében, a téren pedig a Góbé Zenekar zenél. Szombaton korábban rajtol a program, 14 órára tűzték ki a Főnix Konyha látványos bemutatóját, 16 órától közösségi hópehelytánc lesz az Emő Zumba szervezésében. 17 órakor kezdődik a Tick-Tack Bábszínház A hókirály című előadása, utána pedig a Cickom népdalcsoport karácsonyi kántálása és a székelyszenterzsébeti gyerekek betlehemese. A Székelyföldi Filharmónia karácsonyváró hangversenyének újfent a városháza Szent István terme ad otthont 18 órától, a téren pedig a Gold Band és a Hüpürcsös Néptánccsoport karácsonyi fellépése színesíti az ünnepváró hangulatot.
A vásár helyszínén finom falatokat és forró italokat lehet fogyasztani, a kicsiket betlehemes installáció fogadja a református kollégium kapualjában, különleges mesei környezetben Zete társaival találkozhatnak a gyermekek a legújabb Legendárium-rajzfilm megtekintése során, továbbá angyalváró kézműves-foglalkozásokat szerveznek a téren népművészek irányításával.
A téren fotózkodási lehetőség is lesz, a fényképek ingyen igényelhetők, cserébe a szervezők azt szeretnék, ha a háttérül szolgáló fenyőfát egy-egy natúr karácsonyfadísszel maguk a városlakók díszítenék fel az öt nap során.
Számos kulturális eseménynek, kézműves-foglalkozásnak ad otthont a vásár ideje alatt a Művelődési Ház, a könyvtár, a Haáz Rezső Múzeum és az Udvarhely Néptáncműhely is. A részletes programot az érdeklődők megtalálják a városháza honlapján (www.udvarhely.ro) és Facebook-oldalán is. A karácsonyi vásár vasárnap 16.30-kor a negyedik adventi gyertya meggyújtásával, közös énekléssel ér véget.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.