2021, január 17, vasárnap.

Megnyílt a III. Hargitai Szalon

Hargita megye legátfogóbb képzőművészeti kiállítását, a Hargitai Szalont nyitották meg pénteken a csíkszeredai Megyeháza Galériában. Az idei – immár harmadik alkalommal megszervezett – szalon szervezőinek felhívására 31 szerző összesen 49 alkotással nevezett be, ezúttal Határok témában várták a művészek jelentkezését.

Számos érdeklődőt vonzott a tárlatmegnyitó. Határtalanul
Számos érdeklődőt vonzott a tárlatmegnyitó. Határtalanul

Az idei Hargitai Szalon a harmadik volt az e néven megszervezett, Hargita megyei képzőművészeti seregszemlék sorában. A felhívás szerint részt vehetett minden Hargita megyében élő, akár a megyével szimpatizáló vagy innen elszármazott, a román vagy más, neves képzőművészeti szövetség tagja, valamint felsőfokú képzőművészeti tanulmányokkal rendelkező, illetve azt jelenleg végző képzőművész.
A megnyitón Botár László képzőművész, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa és Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a munkákat Székedi Ferenc újságíró méltatta. Kelemen Hunor elmondta, szívesen fogadta a meghívást, mert mindig hivatásának érezte a kultúra támogatását. Székedi Ferenc ismertette, hogy közel ötven olaj- vagy akrilfestmény, pasztell, linómetszet, digitális nyomat, tűzzománc és a határátlépéseket már régóta előkészítő vegyes technika, fából készült szobor és mázas kerámia érkezett erre a kiállításra. Telitalálatnak nevezte a határkérdést mint témaválasztást, mivel „a külvilágban élő, annak társadalmi kihívásait, sémáit a megélhetés kényszere miatt is elfogadó, de legszívesebben mégiscsak a saját belső világának alkotó parancsaira hallgató művész különösképpen itt, Közép- és Kelet-Európában majdnem mindig határhelyzetben él, és az említett, korántsem egyenes, hanem meglehetősen zegzugos demarkációs vonalnak hol az egyik, hol a másik oldalán találja magát, az átjárás tehát nem is egy, hanem kétirányú, és nem is egyszeri, hanem többszörös”.
– A művésznek ezen az alapvető léthelyzetén túl azonban a határkérdés jelentheti az addig megtett úttal való szakítást és valami újnak, valami másnak a keresését, mint ahogyan azt sem zárja ki, hogy valaki úgy érezze: megérkezett a saját határához, megtalálta, elérte mindazt, amire törekedett, és nem is kíván többet, otthon érzi magát azokon a földrajzi és művészeti tereken, ahol élete zajlik – fogalmazott Székedi Ferenc.
A kiállítás október 15-ig látogatható. A Hargita Megyei Kulturális Központ – a Gyergyó­szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának támogatásával – 2015 szeptember–október–novemberében három helyszínen szervezi meg a kiállítást. Így Csíkszereda után Székelyudvarhelyen (a Városi Művelődési Ház koncertterme, 2015. október 29.–november 15.), majd Gyergyószárhegyen (a művelődési ház Cika-terme, 2015. november 15.–december 29.) is megtekintheti a tárlatot az érdeklődő közönség.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb