Megnyílt a hatodik Hargita Szalon

Nemzedékeken átívelő stílusok jellemzik a tárlatot

256

Harmincegy képzőművész több mint negyven alkotásából nyílt tárlat tegnap, a 6. Hargita Szalon vándorkiállítás első állomásaként a csíkszeredai Megyeháza Galériában. A hagyományokhoz híven ezúttal is tematikus volt a kiállítás, idén a Gyökereink témát jelölték meg a szervezők.

Székedi Ferenc méltatja a tárlat anyagát Fotó: László F. Csaba

Botár László, a kiállítás kurátora elmondta: mint minden alakalommal, ezúttal is két díjjal ismerik el a tárlat szakmai zsűrije által kiválasztott képzőművészek munkásságát. Idén Ráduly Mária Piroska és Vass Mária Magdolna kapták a Márton Árpád festőművész, Koszti István Miklós grafikus és Botár László képzőművész alkotta zsűri elismerését. Bár a Hargita Szalon elsősorban a megye képzőművészeinek alkotásaiból nyújt ízelítőt, jelentkezhettek nemcsak a Hargita megyében élő, hanem a megyénkkel rokonszenvező, vagy innen elszármazott képzőművészek is, akik hazai vagy más, elismert képzőművészeti szövetségek tagjai, ugyanakkor a felsőfokú képzőművészeti tanulmányokkal rendelkező vagy éppen diákéveiket élő képzőművészek alkotásait is fogadták. A kiállításmegnyitón Székedi Ferenc, lapunk korábbi munkatársa olvasta fel az alkalomhoz írt esszéjét. Elmondta: azért döntött úgy, hogy inkább a tárlat témájáról ír, mert a több mint harminc képzőművészt felsorakoztató tárlatból nehéz lenne bárkit külön kiemelni, mindenkiről beszélni meg nincs elég idő. Kifejtette: annyira szerteágazó a kiállítás témája és annyiféle érzés, gondolat, értelmezés köthető a hozzánk közel álló szavakhoz, hogy nem kell csodálkozni azon, hogy a képzőművészek vizuális nyelve is sokszínű – mint az a tárlaton is látható. Hozzáfűzte: nemzedékeken átívelő műfajok, stílusok, a legkülönbözőbb látásmódok érhetők tetten a kiállított anyagban.
A vándorkiállítás egyébként szeptember 27. és október 16. között tekinthető meg a Megyeháza Galériában, októberben Gyer­gyó­szárhegyen, novemberben Szé­kely­udvarhelyen tekintheti meg az érdeklődő közönség.

Kiss Előd-Gergely 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek