2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Megnövelték az 1. Liga csapatainak létszámát

A koronavírus-járvány miatt a hazai labdarúgó-bajnokságok közül egy sem úgy fejeződött be, ahogyan azt ősszel eltervezték a szervezők. A hazai fociélet legutóbbi kérdőjele az alsóházi rájátszással kapcsolatosan merült fel: a Bukaresti Dinamónak ugyanis hat mérkőzését halasztották el a járvány miatt, ezek pótlására pedig nem nagyon találtak megfelelő időpontot. A kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon elv alapján a Román Labdarúgó Szövetség (FRF)tegnap döntött: kettővel növeli az 1. Ligában szereplő csapatok számát a hónap végén rajtoló 2020/2021-es idénytől kezdve.

Különleges idényt zárt le tegnap délelőtt a Román Labdarúgó Szövetség, amely végül az 1. Ligával kapcsolatos, a részt vevő klubok által is elfogadott döntést hozta meg. A 2019/2020-as 1. Liga rekordhosszúságúra nyúlt, hiszen több mint egy év telt el a pontvadászat első és utolsó meccse között. Igaz, tavaly nyáron még senki nem számított arra, hogy a téli szünetet egy tavaszi kényszerpihenő követi.

A 2019/2020-as labdarúgó 1. Liga a hazai labdarúgó-bajnokságok történetében is egyedülálló volt, és mindezt a koronavírus-járvány okozta. Tavaly július 12-én este a tizennégy csapatos pontvadászat a FC Voluntarti – Sepsi OSK meccsel indult, ekkor a háromszékiek nem is sejthették, hogy tegnap reggelig még az első osztályban való maradásért kiírt osztályozó is számításba jöhet számukra. Február 24-én zárult az alapszakasz, amelyet a Kolozsvári CFR nyert meg, a Sepsi OSK pedig a kilencedik helyet csípte el. Az alsó- és felsőházi rájátszás februán 28-án a kiírás szerint el is kezdődött, ám két fordulót követően a koronavírus-járvány miatt megállt a fociélet. Június közepén folytatódhatott a pontvadászat, és míg a felsőházban az alapszakaszgyőztes és az Universitatea Craiova üldözőit leszakítva harcolt a bajnoki címért, addig az alsóházban nagy meglepetések voltak. Elsőként az alapszakasz sereghajtójának feltámadását említhetjük, amelyet sokan februárban még biztos kiesőnek mondottak, ám a FC Voluntari zsinórban öt meccsen nyert, és három pontot szerzett, így a rájátszás felénél már a második helyen állt az alsóházban. A Bukaresti Dinamo szertárosa koronavírusos lett, emiatt a fővárosiak karanténba kényszerültek, így sorra maradtak el a meccseik, majd egy idő után felmerült a kérdés: a „vörös kutyák” mikor játsszák le az elhalasztott meccseket, később pedig már az is, hogy egyáltalán mikor lehet pótolni ezeket a találkozókat. A Hivatásos Labdarúgó Liga ugyan készített egy tervet, hogy mikor pótolja a Dinamo a meccseit, ám volt olyan csapat, amelyik két hétig pihent volna, eközben a fővárosiak háromnaponta léptek volna pályára, majd az utolsó meccsüket követően három napra rá kezdődött volna az új idény.

A FRF lépett, és lesöpörte az asztalról a LPF javaslatát, kiírta az utolsó fordulót, és döntött: a felsőházi rájátszás utolsó meccse, az U Craiova – Kolozsvári CFR összecsapás győztese lesz az 1. Liga bajnoka. A „vasutasok” az alapszakasz után a rájátszást és ezzel együtt a bajnokságot is megnyerték, így az egyik felmerülő problémára lett megoldás úgy, hogy az oltyánoknak az Astra Giurgiuval még lett volna egy meccsük. Az alsóházi rájátszás zárásával kapcsolatosan immár két hete folyik a vita, végül a FRF szólította fel a Liga vezetését: augusztus 5-én le kell zárni a bajnokságot. Gyakorlatilag a hét úgy telt el, hogy a Liga és az első osztályban szereplő klubok vezetői keresték a megoldást arra, hogy a pontvadászat végén senki ne legyen elégedetlen, nehogy valaki megfellebbezze a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál a bajnoki zárást. Több lehetőséget is felvázoltak, a végső, amellyel a FRF-hez mentek, pont a Sepsi OSK-t hozta volna kellemetlen helyzetbe, azaz a háromszékiek osztályozót kellett volna játsszanak a bennmaradásért. Igen ám, de ebben az esetben a Dinamo kiesett volna, a román 1. Liga pedig egy újabb ikonikus csapatot vesztít ezáltal, ez pedig nem tett volna jót a bajnokság imidzsének – ezt állította több szaklap is.

A szakszövetség tegnap végül pontot tett az i-re, és a kecske is jól lakjon, de a káposzta is megmaradjon megoldást választotta: a 2020/2021-es 1. Liga idénye tizenhat csapattal rajtol majd el. Gyakorlatilag a szerdán zárult idény tizenhárom csapata biztosan marad a hónap végén kezdődő új szezonban is az 1. ligában, hozzájuk csatlakozik a 2. Liga rájátszásának első kettője, az Aradi UTA és a FC Argeș Pitești, míg a másodosztályt harmadikként záró CS Mioveni és az első osztály utolsója, a Chindia Târgoviște osztályozót játszik a 16. kiadó helyért. Az osztályozó első meccsét vasárnap, a visszavágót szerdán játsszák. Így tehát a koronavírus-járvány miatt elnapolt meccseket nem kell pótolnia egyetlen csapatnak sem.

Tétje lesz az alsóháznak

A FRF döntött a 2020/2021-es 1. Liga lebonyolításáról is. Eszerint az alapszakasz egy oda-vissza körből áll – csapatonként harminc meccsel –, ezt követően az első hat a felsőházi, a többi tíz az alsóházi rájátszásban küzdhet. A felsőházban egy oda-vissza kör lesz, míg az alsóházban minden csapat egyszer játszik ellenfeleivel. A rájátszást – akárcsak idén – a csapatok az alapszakaszban elért pontjaik felével kezdik, ahol szükséges, ott 0,5 pontot kerekítenek. Viszont az új idényben nagy tétje lesz az alsóházi rájátszásnak. Ugyanis az utolsó két helyezett kiesik az 1. Ligából, míg a 7. és 8. helyezett osztályozót játszik a 2. Liga harmadik és negyedik helyezettjével. Ugyanakkor az alapszakasz első két helyezettje úgynevezett egymeccses bajnoki döntőt vív, ennek győztesére pedig újabb találkozó vár, ezúttal a felsőházi rájátszás utolsó nemzetközi kupaszereplést érő helyen záró csapattal. Ez utóbbi találkozó győztese indulhat az Európa Ligában, vagy ha addig létrejön, akkor az UEFA Konferencia Ligában.

A 16 csapatos 1. Liga viszont lemondással jár, és nem is kevéssel: 170 ezer euróval kapnak kevesebbet a csapatok az új idényben a tévéközvetítésekből befolyó összegből, amely szezononként 28 millió eurót tesz ki. Ezt osztja szét a LPF minden idény végén a csapatok között, a részesedés a végső rangsortól függően változik.

A 2. Liga 2020/2021-es kiírását is valószínű, hogy módosítja majd a FRF, mivel a jelenlegi tizenhat csapathoz csatlakozik még öt a 3. Ligából, így ott is megnövekedik a résztvevők száma.


Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb