Megnőtt az igény a vér és vérkészítmények iránt

28

Június 14-e volt a véradók világnapja. Hogyan zajlott és zajlik most a véradás a koronavírus-járvány miatt megváltozott körülmények között – kérdeztük egyebek mellett erről is dr. Kopacz Ildikót, a Hargita Megyei Vérközpont vezetőjét. 

– Egy időre leállt, de most már ismét működik a véradás. Hogyan zajlott az elmúlt időszakban a tevékenységük? 

– A Covid-19 járvány kezdetekor rövid ideig szünetelt a vérvétel, mivel mi sem tudtuk a betegség lezajlási folyamatát, nem volt igény a vérkészítményekre sem, mivel a kórházi osztályok tevékenységét is korlátozták. A járvány kezdete után egy hónappal, a szigorú óvintézkedéseket betartva és a véradók felelősségvállalása mellett (nyilatkoznak arról, hogy nincs betegségtünetük és nem voltak kapcsolatban betegekkel) elkezdődött a vérvétel, hisz a kórházak részéről is kaptunk ismét vérigénylést. Az említettek miatt áprilisban fele létszámú véradónk volt, mint más hónapokban. Májusban már nyitottunk a véradók felé, vagyis terepre (Székelyudvarhelyre és Gyergyószentmiklósra) is kezdtünk járni (ahol ugyanúgy biztosítani tudtuk az óvintézkédeseket és a fertőződési lehetőséget is ki tudtuk küszöbölni). 

Júniustól már nagyon megnőtt a kórházak részéről a vér- és vérkészítmények igénylése, ezért folyamatosan vesszük a vért, és terepre is járunk. 

– Mekkora a vérkészlet? Van-e valamelyik vértípusból vagy készítményből hiány?

– A vérhiány országos jelenség, de a kiszállásokkal, a rendszeres véradók behívásával igyekszünk a kórházak kéréseinek eleget tenni. Pillanatnyilag 0 I Rh negatív és AB IV Rh pozitív vércsoportú vérből van hiányunk. 

Az elmúlt időszakban megnőtt az igény a vér és vérkészítmények iránt. A megyében dolgozik két hematológus és három onkológus szakorvos, tehát sok eddig Marosvásárhelyen kezelt beteg most már a lakhelyén kaphatja a kezelést, valamint a vér és vérkészítményeket. Nagyon megnőtt a trombocitakészítményre az igény. Az igény emelkedésével együtt sajnálatos módon nem nőtt ugyanilyen ütemben az új véradók száma. Ennek ellenére igyekszünk eleget tenni a kéréseknek.

A véradók világnapján sajnos nem történt ünnepélyes vérvétel, ehhez szponzorokra, anyagi támogatókra (például Közegészségügyi Igazgatóság, Országos Hematológiai Intézet segítségére) lenne szükség. Jó lenne, jólesne a véradóknak az elismerés valamilyen formája, vannak, akik harminc, negyven, ötven vagy akár hatvan alkalommal adtak vért, ezáltal emberi életeket mentettek, és betegek kezeléséhez járultak hozzá. 

– Hogyan működik most a véradás, milyen szabályokat kell betartani? 

– A véradásra jelentkező személyek terepen többnyire előjegyzés szerint jönnek (tíz személy egy óra leforgása alatt), a székhelyen, Csíkszeredában 4-5 személyt engedünk be egyszerre az épületbe. Belépéskor hőmérsékletet mérünk, maszkot adunk, cipőjükre egyszer használatos védőt húznak, szappannal kezet kell mossanak, utána kezet fertőtlenítenek. A kérdőív mellett a véradónak egy nyilatkozatot is alá kell írnia, a törvényes előírásoknak megfelelően, amelyben nyilatkozik arról, hogy nem fertőzött és nem volt kapcsolatban fertőzött beteggel. A vérvétel után fertőtlenítjük az ágyat, a kilincseket, a helyiségeket.  

– Sajtóbeszámolók szerint a koronavírusos betegek gyógyítására eredményesen használták a gyógyult fertőzöttektől nyert vérplazmát Romániában is (a plazmaferézis egy olyan orvosi eljárás, amely magába foglalja a vérplazma kivonását, feldolgozását és reintegrációját – Wikipédia). Hogyan működik ez a gyógymód?

– A mass-médiában többször közölték, hogy a koronavírussal fertőzött betegek kezelhetők a gyógyult betegek plazmájával. A járvány kezdetekor egyes sajtóorgánumok agresszíven reklámozták egy üzletember cége által ajánlott plazmaferézises gépeket, az „önzetlen adományát”, és a gyógyult betegek plazmájának gyógyító erejét. Egy kormányrendelet is megjelent ezzel kapcsolatban, de leszögezném, hogy ez a kezelés egyelőre kísérleti jellegű, és szerintem vannak hiányosságok a rendeletben. A bizonyítottan fertőzött, majd gyógyult betegek meg kell feleljenek a véradói kritériumoknak. Mivel nekünk nincs plazmaferézises gépünk, ezt követően a vért kivizsgáljuk a vérközpontnál, és több próbát be kell küldjünk az Országos Hematológiai Intézetnek kivizsgálás céljából (Hepatitis-B, -C, HIV-vizsgálat, HLA-vizsgálat, Covid-19 ellentest-titer – koncentrációt jelző mutató). Utóbbi a legeslegfontosabb – de  sajnos nagy százalékban nem magas, és emiatt a plazma használhatatlan lesz. A bukaresti kivizsgálási eredmények általában két hét után lesznek meg. Egy beteg kezelési protokolljához három darab, vércsoportazonos plazmaegység (megfelelő ellentest-titer és negatív vírusvizsgálat) szükséges. Mivel a megyében még nincs plazmaferézises gépünk, ezért teljes mennyiségű vért veszünk, amiből egy egység plazmát készítünk. A fentiek alapján volt igénylés Covid-19-es plazmára, de nem tudtunk eleget tenni az igénylésnek, kértem más vérközpontoktól, de ők sem tudtak adni. (Amikor elindult ez a plazmabegyűjtési akció a gyógyult betegektől, akkor Hargita megyében még kevés beteg volt, csak az utóbbi időben nőtt meg a fertőzöttek száma.) 

Más vérközpontok adatai alapján egyébként a Covid-19-ből gyó-

gyult betegektől levett plazma 15-20 százalékban felel meg a követelményeknek. Nincs tudomásunk a súlyos állapotú Covid-19-es betegek gyógyult Covid-19-es plazmával kezelt számadatairól, hatékonyságáról. Erről nagy a csend.  

– Sokszor írtuk, de bizonyára hasznos megismételni: ki adhat vért?

– A 18–50 év közötti egészséges személyek. Műtétek, tetoválás után el kell teljen hat hónap, a véradó akut betegségben ne szenvedjen (például hűlés, hasmenés, herpeszvírus), krónikus betegsége ne legyen. A további kritériumok megtalálhatók a Hargita Megyei Vérközpont Facebook-oldalon. Végső soron a vizsgálóorvos dönti el, hogy ki adhat vért és ki nem. 

– Hol lehet a megyében vért adni, mikor tart nyitva a vérközpont, illetve mikor vannak a megye más településeire a kiszállások?   

– Csíkszeredában, a vérközpont székhelyén, a Lendület sétány 1. szám alatt várjuk a véradókat, hétköznapokon 7.30-tól 12.30-ig. Székelyudvarhelyen minden kedden a poliklinika épületében 12.30-ig, Gyergyószentmiklóson minden hónap első és harmadik szerdáján a régi poliklinika épületében dolgozunk. A kiszállásokat meghirdetjük a vérközpont Facebook-oldalán, ugyanakkor érdeklődni is lehet a 0366–401521-es telefonszámon. Ez alkalommal még egyszer köszönet minden véradónknak, ha egyszer vagy ha ötvenszer adott vért, aki önzetlenül, időt és fáradtságot nem ismerve eljön és a véradással segít beteg embertársainkon.

 

R. Kiss Edit 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.