Megmutatják Zsindelyországot a turistáknak

Málnaszüret kilátóavatással Székelyvarságon

187

A hétvégén 39. alkalommal rendezték meg Székelyvarságon, a megye legnagyobb szórványtelepülésén a Málnaszüret fesztivált. Sporttól kulturális programokig, koncerttől a hagyományos bálig számos izgalmas esemény szerepelt a háromnapos rendezvény kínálatában, és az egyre szaporodó vendégforgalomra válaszként két kilátót is felavattak.

A Dél-Görgényi-havasokban, a Nagy-Küküllő forrásvidékén 77 négyzetkilométeren elterülő Székelyvarság közel négy évtizede szervezi meg a Málnaszüret fesztivált, amelyre hazavárják az elszármazottakat, és amelyen egyre nagyobb számban vesznek részt a ritka szép települést felkereső turisták is. Tamás Ernő polgármester szerint a fesztivál nagy múltja már kötelez, azaz igyekeznek minden évben a szórakoztató programok mellett valami új megvalósítással is előrukkolni.

Szép táj, nagy csend
Szombaton zajlott a Varság Trail elnevezésű futóverseny, a központban a focibajnokság, később gyermekvetélkedőket szerveztek a kisebbeknek, közben a fafaragók kiállítását és a zsindelykészítők mesterségbemutatóját nézhették meg az érdeklődők. Mi a polgármestert követve – hogy el ne tévedjünk a dombokon, völgyeken át, különböző tanyarészekbe vezető, többnyire aszfaltozott út valamelyikén – a Bagzos tanyabokor felé tartottunk, ahol az önkormányzat költségén épült fel egy kilátó.
A fából készült, kétemeletes, természetesen zsindellyel fedett, mintegy 13 méter magas objektumot a „Falu mezejének” nevezett, önkormányzati tulajdonban lévő réten emelték, amelyet évek óta bérbe adnak, és a befolyt összegből sikerült fedezni az építkezés költségeit. A helyi mesterek munkája 37 ezer lejbe került.
– Mindig az volt a nagy kérdés, hogy ha idejön valaki Varságra, hogyan mutassuk meg neki az egész települést? Ha a levegőbe nem szállhatunk fel, akkor ez nem könnyű feladat. Így jutottunk el a faluképbe teljesen beleillő kilátók ötletéhez. Bár a földrajzi adottságok miatt egy kilátó nem elég a teljes tanyavilág befogására, sőt kettő sem (mert a Küküllő-tanya egyik kilátóból sem látható), ezért jövőre egy harmadikat is tervezünk – mondta a családias hangulatú, egyszerű avatóünnepségen Tamás Ernő. Erre szép számban eljöttek a bagzosiak, pedig ünnep ide, ünnep oda, a sok eső utáni jó idő miatt a mezei munkák élveztek elsőbbséget a hétvégén.
Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke is eljött az avatóra, a gyönyörű tájat dicsérve megjegyezte: gyakran tűnhet úgy, hogy a hatalmas terület, amin Varság elterül, beruházások szempontjából hátrányt jelenthet, viszont a turizmus szempontjából ugyanez előnnyé válik.
– Olyan látványt, tisztaságot, élményt kínál ez a hely, amit akárhol nem kaphat meg az utazó, és erre építeni lehet – fogalmazott az alelnök.

Tanyavilág a magasból
A bagzosi vadonatúj kilátó gyönyörű panorámát kínál: a Hargita vonulatának északi és központi részét, a Sikaszó völgyét, a Görgényi-havasok nyúlványait, a tanyabokrok közül pedig Sólyomkő, az eldugott kis Paradicsomkert, Forrásköze, Tálasbérce, a Központ és kissé még a Tisztás is látható – ismertette az elöljáró. Sőt megmutatta a magyar kormánytámogatásból, a Borosmező nevű helyen kialakítandó sípálya helyszínét is, majd a másik, ugyancsak felavatásra, áldásra váró kilátót is, amely a Tálasbércén magasodik.
Abba az irányba indultunk el, ezúttal már letértünk az aszfaltútról, és kisebb rövidítővel, a Tisztás nevű falurészt érintve, fenyvesek, legelők között elhaladva jutottunk ki nagyobb platóra, amely ismét lélegzetelállító látvánnyal fogadott. Mindezt fokozva, felmásztunk a több mint 20 méter magas kilátóra, amely Varságnak másik szeletére enged rálátást: szépen látszik a Kopjáskert, Sólyomkő, a Központ és körben a hegyvonulatok.
Igazi mestermunka az ötemeletes kilátó, helyi faanyagból, helyi mesterek keze alatt készült.
– A tervezést Bálint Miklós mérnöknek köszönjük, a kivitelezést pedig Pál Ferencnek és csapatának. 14 köbméter fűrészárut használtak fel, az egész 65 ezer lejbe került – tudtuk meg Pál Elemér közbirtokossági elnöktől, miközben felesége finom kürtőskaláccsal kínált.
A Tálasbércén évtizedek óta állt kilátó – amit a helyiek „Mutatónak” hívtak – már veszélyes volt, azt lebontották, és a közbirtokosság emeltette az újat, amit Jánosi Gellért plébános meg is áldott szombaton. Az eseményen már sok turista is részt vett, jóízűen nevetve a polgármester megjegyzésén, miszerint, ha majd megépül a harmadik kilátó, és valaki mindhármat egy nap alatt gyalogosan felkeresi, akkor este nyugodt lélekkel megeheti a helyi szalonnát jó házikenyérrel.

Növekvő turizmus
A polgármester szerint évről évre növekszik a Varságot felkereső turisták száma, mint fogalmazott: ilyenkor, nyáron bármelyik gazdaságba ellátogat az ember, még a sütőben is vendégek laknak, fesztiválkor pedig egyenesen megduplázódik a lakosság száma. A pezsgést néhány órás látogatásunk során mi is érzékelhettük: rengeteg távoli járművel és sétálgató, gombászó, az ünnepségen részt vevő turistával találkoztunk.
Megtudtuk, hogy nemrég megalakult a Székelyvarsági Turisztikai Egyesület is, céljai között Székelyvarságot bemutató, hasznos információkat nyújtó honlap elindítása, illetve a vendégforgalom nyilvántartása is szerepel.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek