Meglepetések világbajnoksága?

181

Bármelyik ismerősömmel találkozok, mindig focival kezdjük a beszélgetést: mérlegeljük az eddigieket, esélyeket latolgatunk, és megpróbáljuk megtippelni a vébé-győztest, ami továbbra is lehetetlen feladatnak bizonyul. Az biztos, hogy különleges világbajnokság az idei, nem is főként a videobíró miatt (jó, egy kicsit talán amiatt is), hanem mert azok a csapatok, amelyektől talán a legtöbbet várjuk, egyelőre képtelenek felnőni elvárásainkhoz. Egyik ismerősöm azt mondta még a torna kezdete előtt, hogy a meglepetések világbajnoksága lesz Oroszországban, jelenleg pedig örömmel tölt el, hogy nem fogadtam vele, mert úgy néz ki, rosszul jönnék ki a történetből.
Az egész rögtön a harmadik játéknapon kezdődött, amikor az argentinok leikszeltek Izlanddal, ráadásul Lionel Messi tizenegyest hibázott, még inkább növelve a drámát. Azt is mondhatnánk, hogy Izlandtól elvárás is lehet lassan a hasonló teljesítmény, hisz ha visszaemlékszünk, a két évvel ezelőtti Eb-n is számos váratlan húzással rukkoltak elő, elég csak az angolok legyőzésére gondolni. Egy nappal később két újabb meglepetést hozott a vébé: nem sokan tippeltek arra, hogy a címvédő Németország elbukik Mexikóval szemben, és igaz, hogy egy fecske nem csinál tavaszt, de személy szerint továbbra sem értem Joachim Löw szövetségi kapitány azon döntését, hogy otthon hagyja a Manchester Citynél kiváló szezont produkáló Leroy Sanét. Mindenképp össze kell kapják magukat a németek, hisz holnap este a svédekkel néznek szembe, ha pedig azt a meccset sem tudják behúzni, bizony komoly veszélybe kerül a továbbjutás.
Azt mondják, ha Brazília megnyer egy meccset, az magától értetődik, ha pedig elveszíti, az nemzeti tragédia. Ez tényleg így van, Neymarék első meccsét követően pedig nem sok okuk lehetett örülni a Selecao szurkolóinak. Svájcnak rengeteget jelent a kiharcolt döntetlen, Brazíliát pedig úgy néz ki, hiába kiáltották ki a torna legnagyobb esélyesének a szakértők, egyetlen mérkőzésen sem szabad kézpénznek venni a győzelmüket.
Ami engem illet, Angliának szurkolok, azt pedig sejtettem, hogy nem lesz könnyű mérkőzés a Tunézia elleni, azt viszont nem, hogy majdnem megszületik a világbajnokság harmadik bombameglepetése. Pedig mindössze néhány másodpercen múlott, hogy ez a meccs is döntetlenre végződjön, Harry Kane fejese pedig nemcsak a Southgate-legénységnek, hanem a szigetország szórakozóhelyeinek is jól jött, hisz zárás előtt újra megrohamozták a sörcsapokat, hogy aztán hajnalig zengjen a God Save the Queen a kocsmákban.
Biztosra vehető, hogy lesz itt még nagy meglepetés, számomra a legnagyobb pozitívumot eddig az oroszok hozták, akik nemcsak megnyertek két mérkőzést, hanem rendkívül magabiztosan tették azt. Nyilván mindannyian kíváncsiak vagyunk, hogy mit játszanának egy komolyabb ellenféllel szemben, de úgy tűnik, hamarosan erre a kérdésre is megkapjuk a választ. Mindenesetre érdemes jobban figyelni a papíron esélytelenebb csapatokra, mert eddig ők viszik a prímet.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek