2021, január 15, péntek.

Megkönnyíti a tűzoltók munkáját

A Szentegyházi Tűzoltóságnak Spanyolországban sikerült megvásárolnia a számukra megfelelő tűzoltóautót, amire a helyi önkormányzat költségvetéséből 350 ezer lejt különítettek el. A használt, ám jó állapotban lévő tűzoltómasina több mint hatvanötezer euróba kerüt.

Megvan az új autó. Égetően fontos volt beszerezni
Megvan az új autó. Égetően fontos volt beszerezni

[dropcap]A[/dropcap]mint arról már korábban beszámoltunk, külföldről próbálták beszerezni a tűzoltóautót a szentegyházi önkéntesek, hiszen az országban nem lehet ilyet vásárolni. Spanyolországban találták meg a megfelelőt, egy 1988-as évjáratú Mercedes márkájút, 35 ezer kilométerrel maga mögött. A legfontosabb, hogy a kocsinak 1000 literes habtartálya és 8000 literes víztartálya van, míg a réginek csupán 2800 liter víz fért el a tartályában. Balázs Pál, a tűzoltóság parancsnoka elmondta, azért volt szükség egy újabb kocsira, mert a jelenleg is használatban lévő lassan negyvenéves. „Öt-hat éve szeretnénk vásárolni egy újabb járművet, de eddig nem tudtunk rá pénzt szerezni. Mivel idén nagyobb lett Szentegyháza költségvetése, ezért tudták elkülöníteni ezt a hetvenezer eurónyi összeget. Egy új tűzoltóautó amúgy 250 ezer euróba kerül” – magyarázta a parancsnok, miért nem vásároltak újat.
Külföldi adományként már kapott az alakulat két autót, de egyik sem felelt meg a követelményeknek, hiszen nagyobb tartályú kocsira volt szükségük.
Szentegyházán 1921-től működik tűzoltóság, jelenleg az önkormányzati önkéntes tűzoltóság mellett egyesületet is létrehoztak, hogy lehetőségük nyíljon pályázni. Öt munkakönyves alkalmazott és huszonhét önkéntes látja el a tűzoltói feladatokat a településen. Az elmúlt években sikerült pályázati pénzekből az egész csapatot védőruhákkal felszerelni, emellett németországi adományból is kaptak ruházatot.
Tavaly tavasszal éppen Szentegyházán alakult meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által koordinált Székelyföldi Önkéntes Tűzoltók Hálózata. A parancsnok szerint nem volt hiábavaló a hálózat megalakulása, hiszen a Magyar Tűzoltó Szövetségtől nagyon sok segítséget kaptak, például tavaly nyáron továbbképzőt is tartottak Parajdon, de mindkét fél tapasztalatcserén is részt vett.
A szentegyháziak működési területe 33 ezer hektár, ebben az évben már hat vonulásuk volt. Nem csupán épületek oltásához, hanem balesetekhez is őket hívják.
A tűzoltók az utánpótlásról is gondoskodnak: néhány éve fiatalítottak az alakulatnál, tizenkét, huszonöt év alatti fiatalembert vettek fel a csapatba. A helyi iskolában is tartottak képzést a gyerekeknek, ahol nem csupán a tűz oltására, hanem az önkéntesség fontosságára is hangsúlyt fektettek.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,310RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb