hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Megkezdődött az egyeztetés a román és magyar fél közt

Megkezdődött a szakmai egyez­tetés és a kölcsönösen elfogadható megoldás keresése az úzvölgyi katonatemető ügyé­ben a magyar és a román ha­di­sírgondozásért felelős szer­vezetek között – közölte az MTI-vel Kovács Vilmos ez­re­des, a magyar Honvédelmi Mi­nisztérium Hadtörténeti In­tézetének és Múzeumának pa­rancsnoka, a magyar küldöttség vezetője tegnap.

Tárgyalóasztalnál a két védelmi tárca képviselői. Óvatos kezdet Fotó: mapn.ro

A magyar küldöttség Bukarestben a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE) vezetőségével tárgyalt, a megbeszéléshez később Nicolae Nasta, a védelmi minisztérium parlamenti államtitkára is csatlakozott.
A felek kölcsönösen bemutatták egymásnak a sírkertre vonatkozó levéltári forrásaikat, és
lehetőséget biztosítottak egymásnak ezek kölcsönös tanulmányozására.
Kovács Vilmos szerint a román fél számára is egyértelművé vált, hogy a moldvai Dormánfalva önkormányzata által elhelyezett ortodox keresztek az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében szolgáló katonák maradványai fölé kerültek. A magyar fél a súlyosan kegyeletsértő állapot megszüntetését kérte.
Ennek első lépéseként kezdeményezték a betonkeresztek alatti terület igazoló feltárását. A román fél azzal a feltétellel tartja elfogadhatónak az exhumálást, ha az a hősi temető egészére kiterjed – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka. Egyelőre abban maradtak, hogy mindkét fél tanulmányozza azokat a forrásokat, amelyeket egymással megismertettek.
Az egyeztetés szeptemberben a helyszín közös bejárásával folytatódik. Mivel az úzvölgyi sírkertben más nemzetiségű katonák is nyugszanak, erre valamennyi érintett ország katonai attaséját meghívják.
Az MTI kérdésére válaszolva Kovács Vilmos azt mondta, nem tekinti eldöntött ténynek, hogy az úzvölgyi hősi temetőt a román védelmi minisztérium veszi át. Hozzátette: valóban elindítottak Bukarestben egy ilyen irányú folyamatot, de az egyeztetésen a magyar fél jelezte, hogy ezzel nem ért egyet, hiszen a temetőt eddig a csíkszentmártoni önkormányzat gondozta, „nem is rosszul”. Kovács Vilmos kifejezte reményét, hogy a szeptemberi helyszíni szemlén mindenki számára megnyugtató, a helyi magyar és román közösség számára is elfogadható megoldást tudnak találni.
Megjegyezte: a hadisírgondozásról szóló román–magyar kormányközi megállapodás nem tiltja ugyan, hogy kivételes helyzetben egy hősi temetőt állami kezelésbe vonjanak, de a megállapodás azt is leszögezi, hogy a partner előzetes beleegyezése nélkül ezt nem lehet megtenni. Mint mondta: Magyarországon egyetlenegy haditemető sincs állami kézben, ezek kizárólag önkormányzati és egyházi kezelésben vannak.
– Ma szakmai egyeztetésen vettem részt a román partnerrel. Nyilván ennek a konfliktushelyzetnek van több más olvasata, de úgy gondolom, hogy szakmai alapon kell nyugodnia annak a megoldásnak is, amelyet egyébként a román partner is, amint több alkalommal hangsúlyozta, mindenki megelégedésére szeretne megtalálni. Remélem, hogy ez így is lesz – összegezte a bukaresti találkozó tapasztalatát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.
A védelmi minisztérium közlése szerint a megbeszélés során a felek kölcsönösen tájékoztatták további műemlékek és haditemetők restaurálására, kialakítására vonatkozó tervekről, valamint más, közérdeklődésre számot tartó emlékhelyek állapotáról. A megbeszélésen felvetett kérdéseket a hadisírokra vonatkozó kétoldalú egyezmény alapján vizsgálják meg és valósítják meg. „A két küldöttségvezető kifejezte a hősi halottak emlékének ápolása, a hadisírok és a háborús emlékművek gondozása terén való együttműködés folytatását Románia és Magyarország között” – olvasható a védelmi tárca közleményében.

MTI

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb