2020, december 4, péntek.
custom_html_banner1

Hirdetés

Megkezdődött a fűtésszezon

Megkezdődött a fűtési idény Hargita megyében, a nagyobb városokban már elindították a távfűtést. Fűtéspótlékot idén is igényelhetnek mindazok, akik eleget tesznek a feltételeknek. A szolgáltatócégek vezetői a nyári időszakban elvégezték a szükséges karbantartási munkálatokat.


A csíkszerdai Goscom Rt. távhő és melegvíz-szolgáltató már szeptember közepétől elindította a fűtést különböző közintézményekben, mint a napközikben, bölcsődékben, iskolákban és a kórházban, tudtuk meg Biró Hajnalka igazgatótól. Hozzátette: szeptember 25-től fokozatosan a tömbházakban is indult a fűtésszezon, először reggel, majd a nappali hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan este is van fűtésszolgáltatás.

Csökkent a lecsatlakozók száma

– A nyár folyamán voltak lecsatlakozások a rendszerről, a tavalyi 130 leváláshoz képest közel harminc százalékkal csökkent a lecsatlakozott lakrészek száma. Fűtésidényben öt kazánházban állítjuk elő a hőenergiát, nyári időszakban három működik. A fűtés és meleg víz előállítása kétféle módon történik: a Kalász negyedben, a Malom utcai kazánház körzetében, a Szív utcában és a Temesvári sugárúton lévő távfűtéses tömbházak alagsorában hőcserélők vannak – tette hozzá a cég vezetője.

Mint mondta, a Goscom tevékenységéből adódóan – mivel közszolgáltatásról van szó – a járványhelyzetben is működniük kellett és kell. A járvány egyelőre nem okozott különösebb nehézségeket a munkában, illetve a cég munkatársai minden megelőző intézkedést igyekeznek betartani. A szolgáltatás díja nem változott az előző évekhez viszonyítja.

– Ügyfeleink a lakástulajdonosi társulások és az intézmények. Velük többnyire telefonon és virtuális eszközök segítségével tartjuk a kapcsolatot, illetve, ha a fogyasztókat érintő információkat akarunk közölni, akkor ezt megtehetjük a weboldalon és a tömbházakba kifüggesztett levelekkel, értesítőkkel. A fűtéspótlékot a lakók az önkormányzatnál tudják igényelni – mondta Biró Hajnalka.

Hangsúlyozta azt is, hogy a lakók, fogyasztók bármilyen fűtés- vagy melegvíz-szolgáltatással kapcsolatos probléma esetén értesíthetik a diszpécserszolgálatot.

Melegebb volt az ősz, később kezdtek fűteni

Székelyudvarhelyen még mindenütt éppen nem, de a távfűtést használó lakrészek mintegy háromnegyedében már kimelegednek a fűtőtestek a kora reggeli és esti órákban. A fűtéspótlékot is kérhetik már a kisjövedelmű fogyasztók. Tavaly már október elején, idén csak a hónap vége felé hűlt le annyira a kinti hőmérséklet, hogy melegítésre legyen szükség.

– Amint a tömbházfelelősök vagy a lakótársulások jelzik, a munkatársaink mennek, és a kérések beérkezésének sorrendjében indítják el a fűtést – közölte Hadnagy Gábor, az Urbana Rt. városgazdálkodási vállalat igazgatója kérdésünkre.

A Sziget lakótelepen már mindenütt fűtenek, a Tábor és Bethlen lakótelep jelentős részében is. A múlt héten kezdték el a távfűtés beindítását, és a hét végére már mindenütt működni fog a szolgáltatás – mondta az igazgató.

– A szükséges karbantartási munkákat elvégeztük, készen álltunk a kezdésre – tette hozzá.

Nem változtak a díjak

Jelenleg Székelyudvarhelyen 1920 körül van a távfűtési hálózaton lévő háztartások száma. A nyáron 31 lakrész vált le a rendszerről, 6 lakástulajdonos pedig a visszacsatlakozást kérte. A fűtésért ugyanannyit kell fizetni az új szezonban is, mint az év elején, a hőenergia lakossági ára gigakalóriánként 260 lej marad, ezzel az árral a múlt szezonban nagyjából az országos középmezőnyben volt Székelyudvarhely – tudtuk meg Hadnagy Gábortól. Elmondta azt is, hogy ha lesz is kisebb gázáremelés, azt a lakosság nem érzi majd meg, ebben az évben mindenképp így maradnak a szolgáltatási díjak. Sőt akár kisebb csökkenés is bekövetkezhet, amennyiben a pandémia miatti visszaesett fogyasztás (főleg ipari szinten) a világpiacon a földgáz árának csökkenését eredményezné – fejtegette a városgazdálkodási vállalat igazgatója. Székelyudvarhelyen jelenleg a tavaszi-őszi program szerint megy a fűtés: 6.00–10.00, illetve 18.00–22.00 óra között melegednek ki a fűtőtestek. A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy teljes hatásfokkal november végén, december elején indul be a távhőszolgáltatás.

Mint ismert, november és március között a gázzal, villanyárammal, távhővel vagy fával fűtő alacsony jövedelmű családok részesülhetnek ebben a támogatásban. A távfűtésen lévők közül azok kérhetik, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 786 lejt a családok, és az 1082 lejt az egyedül élő személyek esetében. A szükséges formanyomtatványokat a tömbházlakók a lakástulajdonosi társulásoknál, a magánházak lakói a polgármesteri hivatal szociális igazgatóságán vehetik át. Fontos, hogy itt csak előzetes időpontfoglalás után fogadják az ügyfeleket. Az érintettek minden információt megtalálnak a polgármesteri hivatal udvarhely.ro oldalon elérhető honlapján. Jó tudni még, hogy az egyszer megítélt támogatás a fűtésszezon végéig érvényes, nem kell minden hónapban újra kérvényezni, ám ha a jogosultsági állapot változik, azt jelezni kell.

Székelyudvarhelyi lakótelep. Amint kérik, indítják a szolgáltatást

Fennakadások nélkül Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklóson is szep­tember végén indították el a távfűtést próba üzemmódban, októbertől pedig teljes kapacitással működik jelentősebb technikai problémák, fennakadások nélkül – közölte érdeklődésünkre Erős János, a Helyi Hőszolgáltató Közmű igazgatója. Hozzátette: az elmúlt időszakban két háztartás csatlakozott le a rendszerről, visszacsatlakozás jóval több történt: 2019-ben négy, 2020-ban pedig kilenc lakást csatlakoztattak vissza a távhőrendszerre. Jelenleg 3857 háztartást látnak el. A Helyi Hőszolgáltató Közmű szeptemberben közösségi oldalán is közzétette a kintlévőségek értékét, amely megközelíti a kétmillió lejt; az ügyfelek tartozásainak összege a szolgáltató által elhasznált éves fűtőanyag ellenértéke.

A járványhelyzet kihívások, nehézségek elé állítja a szolgáltatót, hiszen a munkáltató alapvető kötelezettsége az egészséges és biztonságos munkavégzés feltéte­leinek biztosítása. Amennyiben a munkahelyen vagy annak környezetében megjelenik egy koronavírussal fertőzött személy, ez olyan kockázatot jelent, amellyel a munkáltatónak foglalkoznia kell, de szerencsére eddig még nem volt ilyen eset.

– Megtettük a legfontosabb intézkedéseket, fertőtlenítőszereket, maszkokat biztosítunk a munkavégzés helyén, működik az online felület, ahol a mérőeszközök értékeinek, indexeinek lejelentését meg lehet tenni, ugyanis szüneteltetjük az órák leolvasását – sorolta Erős János a biztonsági intézkedéseket, amelyeket a hő-, víz- és csatornaszolgáltató közmű meghozott.

Mint mondta, ezenkívül folyamatban van a pénztárak POS-terminálokkal való felszerelése, így akár érintésmentesen, készpénz használata nélkül is megoldható lesz a fizetés, de igénybe vehető az online számlafizetési lehetőség is. A járványhelyzet alakulásának tükrében az intézmény, amennyiben szükségesnek tartja, további intézkedéseket rendelhet el, amelyekről időben értesíti felhasználóit.

Gyergyószentmiklósi tömbházak. Működik a szolgáltató online felülete

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb