Megkezdődött a CSIT

49

Mintegy ezer fiatal részvételével nyitották meg kedden este a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót (CSIT). Az idei rendezvény központi témája az irgalmasság, ihletője pedig Krakkó, ahol alig két hete zárult a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó.

Az elcsendesedés, a közös dolgok megbeszélése a találkozó célja Fotó: László Róbert
Az elcsendesedés, a közös dolgok megbeszélése a találkozó célja Fotó: László Róbert

Több mint ezer fiatal érkezett Erdély minden tájáról, mintegy száz településéről az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra.
– Néhányan más egyházmegyéből, illetve Magyarországról érkeztek – közölte Tamás Barna székelyudvarhelyi plébános, a főegyházmegye ifjúsági lelkésze –, de a mi célunk elsősorban Erdély keresztény katolikus ifjúságának az összefogása. Az, hogy az Erdélyben élő katolikus fiatalok tudjanak egymásról, a különböző vidékekről érkezők megismerhessék egymást, megbeszéljék az őket foglalkoztató témákat, kérdéseikre a mi egyházunk tanítása szerint világos útmutatást kapjanak.
Az idei CSIT a krakkói Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó lelkiségének folytatásként kapta az Erdélyi Krakkó címet, és a témát, valamint a mottót is a krakkói találkozótól vették át: „Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.” (Mt. 5,7) A találkozón délelőttönként lelki programok, korosztályonként tartott előadások, tanítások lesznek. Ezeket kiscsoportos beszélgetések, tanúságtételek követik. Délutánonként műhelyfoglalkozásokra, sportolni és szabadidős tevékenységekre várják a táborozókat.
– Újdonság, hogy a tábor területén van tábori kápolnánk, amelyben örökös szentségimádást tartunk éjjel-nappal, a tábor megnyitásától táborzárásig – mondta a Barni atyaként ismert Tamás Barna, a CSIT főszervezője. – Ide bármikor betérhetnek a fiatalok, és a 150 önkéntesünkből mindig valaki ott van és imádkozik, hogy Isten cselekedjen a tábor alatt. Lelki háttérként több közösség vállalta, hogy a rendezvény alatt végig imádkoznak, sőt már a tábor kezdete előtt elkezdték a közbenjárást, azt kérve, hogy Isten cselekedjen, hogy a fiatalok találkozzanak az élő Istennel, történjen az életükben minőségi javulás.
A keddi tábornyitón a főegyházmegye ifjúsági lelkészén kívül Tamás József püspök és Borboly Csaba megyeitanács-elnök mondott beszédet. Tegnap délután a csíksomlyói kegytemplomban Tamás József püspök celebrált szentmisét, dr. Jakubinyi György érsek mondott szentbeszédet. A találkozó meghívottai: Eber­lein Éva, a budapesti Szent András Evangelizációs Iskola munkatársa, Gert Overmeer holland lelkész, illetve Péter Júlia és Berci, a székelyudvarhelyi Forrás Közösség tagjai. Esténként színes programok, társasjátékok zajlanak, lesz slam poetry-est és játékos táncos együttlét is. Ma délután a Nyeregben lesz közös játék, este pedig szentségimádás a kegytemplomban.
– A rendezvénynek van egy himnusza és lesz egy flashmob, is, amit betanultunk – sorolta Tamás Barna. – A youtube-csatornánkon több programot élőben közvetítünk, és a felvételek is hozzáférhetők, ugyanis van médiacsapatunk is. Mindennap van közös imádság és zsolozsma a szerzetesekkel, emellett naponta bemutatkoznak különböző ifjúsági csoportok Erdélyből.
A mintegy ezer résztvevő idén különböző szálláslehetőségekből választhatott: körülbelül négyszázan, akik idejében regisztráltak a Szent István Otthonban, a ferencesek vendégházában, illetve a Jakab Antal Tanulmányi Házban jutottak matracos szálláshoz. Néhányan, akik ezt választották, szállodai körülmények között szálltak meg a tanulmányi házban, a 25 fős szervezői és 130 fős önkéntes csapat pedig a multifunkcionális házban vert tanyát. A többiek, mintegy 500 fő, sátorban vannak.
– Fiatalos a táborunk, minőségi szolgáltatásokat nyújtunk a fiataloknak, működtetünk egy kávézót is, van külön dekorációs csoportunk – számolt be Barni atya. – Lehet napijegyet is váltani, de mi inkább azt szeretnénk, hogy a fiatalok a tábor elejétől végig itt legyenek, hiszen a találkozónknak nem fesztivál-, hanem táborjellege van, és a hangsúlyt a lelkiekre helyezzük.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye idei legnagyobb ifjúsági rendezvénye szombat délben zárul.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.