Megkezdődött a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Bensőségesen, környezettudatosan

307

Több mint 700 résztvevővel megnyitotta kapuit tegnap a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT). Az idei tábor részleteiről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők, kiemelve: tudatosan zárt körű a rendezvény programja, hiszen a fesztivál jelleg helyett a bensőséges, családias hangulat kialakítására törekednek a Mária-kertben.

Tegnap benépesült a Mária kert. Vigyáznak a lelkiségi jellegre Fotók: László F: Csaba

Hívlak, jöjj, kövess engem – ezzel a mottóval szervezte meg idén a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót (CSIT) a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF). Ebben az évben a szervezőkkel együtt több mint 700 személy vesz részt a táborban, ahová tegnap délután költöztek be a zömében tinédzserekből álló táborlakók.

Az idei év újdonságairól a hivatalos megnyitó előtt számoltak be a szervezők, kiemelve: minden évben igyekeznek újítani a CSIT felépítésén.
– Mind adminisztrációs, mind lelki szempontból igyekszünk változatosak maradni. Idén minimalizáltuk a tábor hulladéktermelését, a résztvevők saját evőeszközöket és tányérokat használnak. Programfüzetet sem nyomtattunk, telefonjukról böngészhetik a programot – közölte Kállai Emánuel szervező, megjegyezve: különösen fontosnak tartják azt, hogy az Isten által teremtett világra is figyeljenek a fiatalok. Leszögezte: a mai nemzedékben is ott van a törekvés Isten felé, és fontos az, hogy segítséget, útmutatást kapjanak a keresésben.

Tamás Barna, a főegyházmegye ifjúsági főlelkésze ismertette a programot, kitérve arra is, hogy ebben az évben is zárt kapuk fogadják azokat, akik napközben érdeklődnek a tábor iránt. Mint mondta: a szentmisék minden esetben nyitottak, azonban tudatosan kerülik a tábor fesztivállá alakítását, ezért csak azok vehetnek részt a CSIT egyéb programjain, akik egész hétre bejelentkeztek.

– Célunk az, hogy közelebb hozzuk Istent a fiatalokhoz. Mindezt csak úgy tudjuk elérni, ha a jelenlévők a tábor egészében itt vannak velünk – fogalmazott Tamás Barna, aki szerint a családias jelleg központi része a találkozónak.

Mint kiderült, az idei CSIT-re főként Székelyföldről jelentkeztek a fiatalok, akiknek többsége a 15–17 éves korosztályba tartozik. Az eddigi évekhez hasonlóan ezúttal is korcsoportoknak megfelelő előadásokkal várják a jelenlévőket, akik alternatív programokon, műhelymunkákon és lelki beszélgetéseken egyaránt részt vehetnek.
További információk a csit.fif.ma honlapon, és a CSIT Facebook-oldalán érhetők el.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek