Megkezdődnek a negyeddöntők

Négy meccs a hétvégén

304

A szerdai és a tegnapi szünnapot követően ma és holnap játsszák a negyeddöntőket az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Ma két dél-amerikai és két európai csapat lép pályára, holnap pedig két európai párharcra kerül sor. Elemzők szerint Brazíliának van a legnagyobb esélye a világbajnoki győzelemre.

Harry Kane a vébé legeredményesebb focisa. Holnap növelheti góljainak számát

Két szünnapot követően ma és holnap rendezik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőit. Két dél-amerikai és hat európai csapat küzd az elődöntőbe jutásért a mai és holnapi mérkőzéseken, amelyeket két dél-amerikai és két európai bíróra bízott a nemzetközi szövetség.
Ma délután öt órától Nyizsnyij Novgorod ad otthont az első negyeddöntőnek, az Uruguay – Franciaország meccsen Néstor Pitana fúj majd, ő vezette a nyitómeccset is, az argentin játékvezetőnek a mai lesz a negyedik meccse a tornán. Este 9 órától Kazanyban a Brazília – Belgium meccset Milorad Mazic fogja vezetni, a szerb bíró fújta az idei Bajnokok Ligája-döntőt.
Holnap 17 órától Szamarában játsszák a Svédország – Anglia mérkőzést, amelyet a brazil Sandro Ricci vezet, 20 órától Szocsiban a házigazda oroszok a horvátok ellen lépnek pályára, a találkozót a holland Bjorn Kuipers vezeti, akinek szintén ez lesz a negyedik meccse az idei vébén. Mind a négy találkozót a TVR 1 és a TVR HD közvetíti élőben.

Brazília a favorit
Az amerikai Gracenote sportadat-elemző cég szerint Brazíliának van a legnagyobb esélye megnyerni a labdarúgó-világbajnokságot, miután kialakult a negyeddöntő mezőnye. Az elemzés szerint az öt diadalával rekorder dél-amerikai együttesnek 31 százalék az esélye, hogy játékosai július 15-én a moszkvai Luzsnyiki Stadionban magasba emeljék a világbajnoki trófeát. A cég az Európa-bajnoki ezüstérmes franciákat tekinti a legfőbb kihívónak, 13 százalékos győzelmi eséllyel, a két gárda az elődöntőben találkozhat egymással, amennyiben mindkettő megnyeri negyeddöntős párharcát. Őket követően Anglia végső diadalára 12, Belgiuméra 11 százalék esélyt adnak. A legesélytelenebb Svédország és a házigazda Oroszország hat-hat százalékkal.
A döntő elérésére – a viszonylag nehéz út ellenére is – a braziloknak van a legnagyobb esélyük 43 százalékkal, őket viszont Anglia követi 31 százalékkal a könnyebbnek tekintett sorsolása miatt. Ezt követően Horvátország (29), Franciaország (21), Svédország (20), Oroszország (19), Uruguay (18) és Belgium (17) a sorrend. Ennek megfelelően a legesélyesebb finálé a Brazília – Anglia (13), a legesélytelenebb a Svédország – Uruguay (3).

Egy kis statisztika
A 11 város 12 stadionjában eddig 2 576 584 néző tekintette meg a meccseket, ami 46 010-es átlagot jelent. Utóbbi szám is emelkedett a kieséses szakaszban, de így is elmarad az elmúlt három vb nézőszámától, ami elsősorban a létesítmények befogadóképességével magyarázható. A nemzetközi szövetség szerdán azt is közölte, hogy a hetedik, Szentpéterváron rendezett nyolcaddöntőn az eddigi 21 világbajnokság összesítve átlépte a 40 milliós nézőszámot.
A nyolcaddöntők során tovább emelkedett a világbajnokság gólátlaga. A csoportkör 48 találkozóján 2,54 találat született mérkőzésenként, míg a legjobb 16 között lejátszott nyolc meccsen átlagosan pontosan három gól esett. Így a gólátlag 2,61-re emelkedett. A legtöbb gólt továbbra is Belgium szerezte tizenkettővel, azaz mérkőzésenként háromszor volt eredményes, és mivel Uruguay 2–1-re nyert Portugália ellen, így már nincs olyan csapat, amely nem kapott gólt. Érdekesség, hogy a csoportkörben százszázalékos három gárda, Uruguay, Belgium és Horvátország mindegyike továbbjutott.
Az eddigi 56 meccsen összesen 28 büntetőt ítéltek a játékvezetők, ennek éppen 75 százalékát, azaz 21-et értékesítettek, a nyolcaddöntőkben ugyanez volt az arány négyből hárommal. Kiugróan magas az öngólok száma (10), ugyanakkor a korábbi tornákhoz képest jóval kevesebb a piroslap, eddig mindössze négy futballistát állítottak ki.
Ami érdekesség még, hogy a második félidőben sokkal több gól születik: míg az első 45 percben 54-szer, addig a másodikban 92-szer rezdültek meg a hálók. A szünetben még 22 meccsen volt 0–0 az állás, de lefújáskor már csak egyen. A hosszabbításokban is sok találat esik, az első játékrész ráadásában ugyan csak három, de a másodikéban 19 gólt szereztek a csapatok.
Az már biztos, hogy európai vagy dél-amerikai győztese lesz a vébének, ahogy eddig mindig, ugyanis előbbi kontinenst hat, utóbbit két csapat képviseli a negyeddöntőben. Ilyen elosztás 1998-ban és 2006-ban fordult elő, négy éve pedig négy európai gárdára három dél- és egy közép-amerikai jutott. A legjobb 16 között először fordult elő, hogy három párharc is tizenegyes párbaj után dőlt el.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.