Megkésett a szezon

Udvarhelyi, szentegyházi strandkörkép

476

Ugyan már május elsejétől üzemel Udvarhelyszéken néhány strand, a rossz idő miatt ebben a hónapban csupán néhányszor lehetett fürödni a kinti medencékben. A helyi önkormányzathoz tartozó városi strand megnyitását június 10-re tervezik.

A szejkefürdői strand idén még nem nyit. De amikor igen, akkor megújult környezetben Fotók: Nagyálmos Ildikó

Az elmúlt évek szokásaihoz híven május elsejére feltöltötték a Septimia szabadtéri medencéit, amelyet jelenleg is fűtenek: a nagy medence hőmérséklete 25 Celsius-fokos, a gyerekmedencéé pedig 30. Péter Áron wellnessmenedzser kérdésünkre elmondta, a belépőárak nem emelkedtek tavalyhoz képest, az egész napos strandbelépő hétköznapokon felnőtteknek 25 lej, hétvégén 35 lej, gyerekeknek hétközben és hétvégén is 15 lejt kell fizetniük. A délutáni (16 órától) jegy 20 lejbe kerül, az este nyolc utáni úszójegy ára pedig 10 lej. A kinti sós dézsákat is beüzemelték és megnyitották a teraszt, illetve a strandbárt is. A napágyakat idén is 10 lejért bérelhetik a strandolók, a kis napernyőkért 5 lejt kérnek.
– Ebben a szezonban már volt két rendezvényünk, de sajnos az időjárás nem volt eddig kegyes. Tavaly korábban érkezett a nyár, idén kicsit megcsúszott, de reméljük a legjobbakat – mondta Péter Áron.
A helyi önkormányzathoz tartozó városi strand nyitását június 10-re tervezik.
– Folyamatban van a medencék javítása, idén az önkormányzat fogja üzemeltetni a strandot, és igyekszünk minél előbb megnyitni, hogy a lakosság használatba vehesse – tájékoztatta lapunkat Fülöp Székely István, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója.

A szejkei strand idén sem nyit ki
Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala komoly beruházást tervez a Szejkefürdőn, ezért idén még nem nyitja meg kapuit a strand. Az elmúlt két évben jelentős előrelépés történt egy ott építendő gyógyfürdőkomplexum érdekében. Több fúrást végeztek a szakemberek, illetve vízmintát is vettek. Ezek hivatalos értékelésére vár az önkormányzat.
– Annyi bizonyos, hogy a feltörő víz összetétele és mennyisége megfelelő egy gyógyfürdő ellátására. Ezekkel a folyamatokkal párhuzamosan megépült a szejkefürdői víz- és szennyvízhálózat, és a beruházáshoz szükséges területrendezési terv elfogadása is megtörtént az áprilisi tanácsülésen – fejtette ki lapunknak Zörgő Noémi, a városháza szóvivője. – Mivel a Szejke védett övezeten terül el, ezért rendezésiterv-köteles területnek számít. Ez hat különböző részt különít el. A zöldövezetek rendeltetését nem lehet megváltoztatni, a törvény szigorúan szabályozza, hogy mit lehet beépíteni. Az Orbán Balázs sírhelye, illetve a székelykapuk körüli övezet rendeltetése nem fog változni. A Legendárium által tervezett Mini-Erdély Park és az Orbán Balázs-emlékház is itt kap helyet. Ennek az építkezési munkálatai már elkezdődtek. A borvízmúzeum körül területrendezés, parkoló kialakítása és az épület felújítása szerepel a tervekben. A mofettát is a gyógyfürdő részévé szeretnénk tenni, hiszen a feltörő gázt is érdemes gyógyászati célra hasznosítani. Emellett egy, a turisták fogadására alkalmas felületet is szeretnénk kialakítani. A Szejkén jelenleg található teljes infrastruktúra elavult, így az új rendezési terv kéri az épületek lebontását és újak építését – részletezte a szóvivő.
Nemrég a Budapest Gyógyfürdő Zrt. igazgatója, Szőke László által vezetett szakemberekből álló küldöttség a rendezési terv konzultációja után a helyszínen is megnézte a lehetőségeket. Az együttműködés következő lépéseként koncepciótervet készítenek a gyógyfürdőre.
A Szejkén korszerű, modern, a vízhozamnak, a turisztikai és a város igényeinek megfelelő, gazdaságilag fenntartható fürdőkomplexum építése a cél. Ehhez romániai, európai uniós, de akár magyarországi források bevonását is tervezik.

Szentegyházán is várják a jó időt
A szentegyházi Napsugár panzió szabadtéri strandja június elsejétől várja a fürdeni vágyókat. Ebben a szezonban nem drágítottak, a napi jegy 15 lejbe kerül, gyermekeknek 10 lej, a délutáni pedig egységesen 10 lejbe kerül. Hétvégén 20 lej a fenőtteknek a belépő, gyerekeknek viszont marad a 10 lejes ár. A medencékben lövétei sós víz található, amelynek hőmérséklete 32 Celsius-fok. Hatos Katalin tulajdonos elmondta, évek óta az idei szezon az első, amikor ennyire megkésik a nyitás.
A szomszédos termálstrand üzemeltetője, Gál Zakariás arról tájékoztatott, hogy a benti, födött termálvizes medencét már januárban beüzemelték, a kinti medencék pedig május 1-től várják a látogatókat. Idén 5 lejjel drágítottak, hétköznapokon és hétvégén is ugyanaz az ár: a felnőttek 20 lejért, a gyerekek 10 lejért strandolhatnak. Ugyanakkor egy új, harmincméteres medencét is építettek, a kinti medencék hőmérséklete 30 Celsius-fok, a bentié pedig 35. A termálvizet geotermikus fűtésrendszerrel melegítik.
A főút melletti Nosztalgia termálfürdő június elsején nyit, tudtuk meg Bartos Albin tulajdonostól. Itt szintén 30-36 Celsius-fokos termálvízzel töltik meg a három medencét. A napi jegy felnőtteknek 25 lejbe, nyugdíjasoknak 20 lejbe, gyerekeknek pedig 10 lejbe kerül a hét minden napján.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek