Megkapták Árus levelét Strasbourgban

Gyergyószentmiklós

403

Kézbesítették Strasbourgban Árus Zsolt levelét, amelyben jelezte a bíróság elnökének, hogy Románia az Európa Tanács több dokumentumát is beiktatta jogrendjébe, a gyakorlatba ültetésük azonban nehezen halad. Árus emellett arról is beszámolt, hogy a jogvédelem és jogérvényesítés ezentúl szervezett formában zajlik, amit a Szekler Monitor vagy Székely Figyelő Alapítvány biztosít. A tájékoztatón mindezek mellett pozitív hírről is beszámolt, amely a diákokat, egész pontosan a román érettségit érinti.

Árus Zsolt. Megkapták levelét Strasbourgban

A tértivevény szerint május 11-én kézbesítették Árus levelét Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Újravizsgálni a határozatokat
Mint kifejtette, aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi időszakban több egyértelmű jogsértésről szóló keresetet is visszautasítottak, a levélhez pedig Árus tíz hasonló ügyről csatolt egy-egy rövid ismertetőt, amelyek között például a gyergyószentmiklósi zászlóügy is helyet kapott. Arra kérte a bíróság elnökét, saját hatáskörében vizsgálja ki, hogy a határozatok valóban minden befolyástól mentesen születtek-e. Mint részletezte, az eset kapcsán fontos tudni, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlését komoly korrupciós botrány rázta meg az elmúlt időszakban, ami bizony csorbított az intézmény hírnevén.
– Ezek fényében elvárható, hogy a bíróság teljes komolysággal kezeli a kérdést – jegyezte meg Árus, hozzáfűzve: sajnálatos, hogy a bíróság működési szabályzata felkínálja az országoknak a korrupció lehetőségét. Kifejtette, még Romániában is az a szabály, hogy az ügyeket véletlenszerűen osztják el a bírók között, a strasbourgi bíróság szabályzata szerint azonban az elnök kijelöli azt a 32 bírót, aki elvégzi az előzetes szűrést, illetve azt is megjelöli, hogy melyik bíró melyik országokból érkező panaszokkal foglalkozik.
A tájékoztatón Árus Zsolt arról is beszámolt, hogy a Szekler Monitor vagy Székely Figyelő Alapítványnak köszönhetően ezentúl szervezett formában zajlik a jogvédelem. A célokat illetően kifejtette, egyrészt a tájékoztatás – amiért többek között a szakler-monitor.sic.hu honlapot is létrehozták –, másrészt a jogi tanácsadás, ugyanakkor a jogkövetelés is a tevékenységek közé tartozik.

Előrelépés a román érettségi ügyében
Pozitívumként emelte ki, hogy jó hírrel szolgálhat azzal az eljárással kapcsolatban, amelyet öt évvel ezelőtt indított, célja pedig az érettségi vizsga során a magyar diákok által elszenvedett diszkrimináció megszüntetése. Az ügyet nem tartották befogadhatónak Strasbourgban, így Árus elmondása szerint olyan fiatalokat keresett meg, akiknek tavaly, a román vizsga miatt nem sikerült az érettségijük.
– Olyan is került, akit sikerült meggyőznöm, hogy az Emberjogi Bíróságon tegyen panaszt, amelyet befogadtak, így ha évek múlva is, de ítélet születik a kérdésben – mondta.
A személyes blogján egyébként Árus egy felajánlást is tett. Azt írja: „Van is némi lelkiismeret-furdalásom amiatt, hogy későn ébredtem, és a saját gyermekeimet is kitettem ennek a tortúrának, ugyanakkor jogos a kérdés, hogy miért fogadják el természetesnek ezt az állapotot még ma is azok, akik lassan harminc éve főállásban a jogainkért harcolnak. Úgy gondolom, bár most be kellene lássák, hogy tévedtek, s az ügy mellé kellene álljanak például úgy, hogy idén nyáron az érettségit, a román vizsga miatt elbukóknak testületileg segítenek, hogy minél nagyobb számban tegyenek ők is panaszt, hadd lássák Strasbourgban, hogy mekkora itt a gond ilyen téren. Én, a Székely Figyelő Alapítvány részéről ezt felajánlom mindenkinek, aki hozzánk fordul.”

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek