2021, január 15, péntek.

Megkapják fizetésüket a speciális oktatásban dolgozók

Egy-két nap késéssel ugyan, de megkapják fizetéseiket a speciális oktatási intézményekben és a nevelési tanácsadó központban dolgozók, miután tegnapi rendkívüli ülésén a megyei tanács költségvetésbe foglalta a kormány által e célból visszaosztott egymillió lejt. A múlt héten a megyei és községi utakra kapott 12 millió lej egy részét is leosztották, a további döntéseket csütörtökre halasztották.

Az útjavításra szánt több mint 12 millió lej leosztása volt az egyik napirendi pont
Az útjavításra szánt több mint 12 millió lej leosztása volt az egyik napirendi pont

Törlesztette egy adósságát a kormány, és péntek délután megkapták az átiratot a megyei pénzügytől, mely szerint megvan a kiegészítő keret ahhoz, hogy a speciális oktatásban tevékenykedők fizetését biztosítani tudják – indokolta a rendkívüli tanácsülés összehívását Borboly Csaba. A megyeitanács-elnök hozzátette, nem ők tehetnek arról, hogy késett a 206 alkalmazott fizetése, azonban a most költségvetésbe foglalt 1 052 000 lejnek köszönhetően a bélbori és az oklándi intézmények, a csíkszeredai Szent Anna Speciális Iskola, illetve a Hargita Megyei Nevelési, Tanácsadó és Erőforrás Központ alkalmazottjának, bár egy-két napos késéssel, de utalják a fizetését.
Az ülés második napirendi pontja is egy múlt heti sürgősségi kormányrendelethez kapcsolódott: a megye 12 millió lejt kapott az áfa-visszaosztásból, amelyet elsősorban megyei utakra ajánlott és indokolt költeni, de ha vannak ilyen igénylések, akkor számozott községi utakra is fordíthatnak belőle, mondta a megyeitanács-elnök. Ezért a múlt héten levélben kérték a polgármestereket, jelezzék igényeiket, és ezeket elbírálták. Borboly közölte, Csík- és Udvarhelyszék esetében valamennyi reális igényt pozitívan bírálták el, és ennek megfelelően 4 millió lej elosztásáról döntöttek tegnap. Ebből a legnagyobb összeget, 555 000
lejt Madéfalva kapja, Zetelaka 545, Újszékely és Oroszhegy 500-500, Korond 472, Csíkcsicsó 440, Románandrásfalva 300, Csíkrákos 225, Bögöz 192, Csíkszentimre 100, Felsőboldogfalva 90, Gyimes­középlok 45, Csíkszent­mihály pedig 23 ezer lejt használhat fel utak javítására. A megye északi részéről és Gyergyó vidékéről érkező igényléseket csütörtökig összesítik, és csütörtökön újabb rendkívüli tanácsülésen döntenek róla.
Szintén a csütörtöki ülésre marad egy másik fontos témakör, a települések költségvetésének kiegyenlítése is. Ennek kapcsán a megyei tanács elnöke megjegyezte, örvend annak, hogy a kormány visszatért a régi eljáráshoz, és a helyi költségvetések kiegyenlítésére szánt összeg 20 százalékáról rendelkezik ismét a megyei tanács. Ebben az esetben is kérték a polgármestereket, hogy nyújtsák be igényléseiket, ezek pénteken be is érkeztek, azonban a szükséges egyeztetésekre már nem volt idő, ezért halasztották a döntést csütörtökre.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,310RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb