Megjelentek és hatályosak

57

Miután a 2017-es esztendei parlamenti ülésszak véghajrájában a kormánykoalíciót alkotó pártok az RMDSZ segédletével irigylésre méltó gyorsasággal ledarálták az idei állami költségvetésre, valamint a társadalombiztosítási költségvetésre vonatkozó két törvényt, azokat megküldték az államelnöknek kihirdetés végett. Úgy tudni, hogy az államelnöki hivatalhoz a két törvény december 30-án érkezett meg, s az óév végi, illetve az új év eleji szünnapokat követően azokat január 3-án ki is hirdette az államelnök. Igaz, némi fenntartások és kételyek megfogalmazásának a kíséretében.

Johannis. Fenntartások Fotó: presidency.ro

A december elején megfogalmazott egyes bíráló jellegű értékelések és vélekedések nyomán a pénzügyi és gazdasági szakelemzők jelentős hányada arra számított, hogy az államelnök nem fogja elsietni a kihirdetést, és az állami költségvetést jóváhagyó törvényt majd visszaküldi újratárgyalás végett a parlamentnek. Nem alaptalanul feltételezték ezt, mert maga Klaus Johannis is meglebegtette (ha burkoltan is) ezt a lehetőséget. Az államelnök rendelkezésére ugyan 20 nap állt, de a jelek szerint nem óhajtott élni ezzel a lehetőséggel, s ez talán azzal magyarázható, hogy el akarta kerülni a kormánykoalíció (de nem csak) újabb vádaskodását, az államelnöki hivatal szembehelyezését a parlamenttel, valamint annak a látszatát is, hogy személy szerint rá lehessen majd hárítani a költségvetési törvénynek csak majd esetleg február folyamán való megjelentetését, illetve hatályba léptetését, valamint a megkésett megjelentetés okozta esetleges bonyodalmakat. (Ami egyébként feltételezte volna a parlament rendkívüli ülésszakának az összehívását még e hónap folyamán.) Nos, ilyen körülmények között a két törvény kihirdetésére vonatkozó sajtóközleménybe beleszőtt államelnöki aggályokat akár jelzésértékűekként is felfoghatjuk („ugye megmondtam”…).
A két törvény a kihirdetésre vonatkozó sajtóközleményt követően azon nyomban megjelent: szerdán a késő esti órákban a Hivatalos Közlöny online kiadásában. A 2018/2-es az idei állami költségvetésre vonatkozó törvényről, valamint a 2018/3-as az idei állami társadalombiztosítási költségvetésre vonatkozó törvényről van szó. Azok a mai naptól kezdődően hatályba is léptek ilyenképpen pedig akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy esedékessé vált azok rendelkezéseinek, előírásainak gyakorlatba ültetése. Például a főhitelutalványozók költségvetéseinek kidolgozása véglegesítése és elfogadása tekintetében.
Hétfői lapszámunkban a két törvény egyes közérdeklődésre is számot tartó, valamint a megyénket közvetlenül érintő egyes előírásainak a vázlatos ismertetésére sort kerítünk.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek