Megjelent dr. Garda Dezső új könyve

Az Erdélyi Fejedelemség és Gyergyó

177

Akár tankönyvnek, kötelező olvasmánynak is nevezhető dr. Garda Dezső történész új könyve – hangzott el a könyvbemutatón, melyet tegnap délután tartottak Gyergyószentmiklóson. A kiadvány Az Erdélyi Fejedelemség és Gyergyó címet kapta.

Dr. Garda Dezső dedikálta is könyvét a vásárlóknak Fotó: Lázár Hajnal

Dr. Garda Dezső huszonötödik könyvét Bajna György nyugdíjas újságíró méltatta. Mint elmondta, a könyv nemcsak tiszteletet parancsoló, hanem hasznos is. – Bemutatja, hogy a rész az egésznek kicsinyített állapota, hogy nem történhet semmi a történelemben úgy egy országgal, hogy az kihatással ne legyen annak minden tartományára, vidékére, valamint azok emberei életére. Az Erdélyi Fejedelemség históriája Gyergyó történelmére is rányomta bélyegét – fogalmazott Bajna. Mint megjegyezte, a könyv egyik érdekessége, hogy a történész nem zárkózik el a hagyományok, a javarészt szájhagyomány útján terjedt emlékek közzétételétől sem. Fellelhető a kiadványban például a Hiripné legenda, melyet a gyergyóiak többsége jól ismer, ezúttal azonban kikerekedik, hiszen megjelenik, ami első lejegyzője, Orbán Balázs leírásában nem olvasható: Hirip Domokos, a férj, aki fejedelme hívására olyan háborúba vonul, ahonnan nem tér vissza, mert nem vette figyelembe felesége előrelátását, intelmét.
A méltató kitért arra is, hogy a történelem-magyarázók, -értelmezők néha szemérmetlenül megmásítanak tényeket. Dr. Garda viszont e könyvben is levéltárakban fellelt tényekkel szolgál, melyek segítségével ki-ki helyrerakhat dolgokat. – Önzetlenül átadja mindazt, amikhez évek kutatómunkája során jut hozzá, amiket nem egy esetben – pályatársai – az ő búvárkodásának köszönhetnek, hol feltüntetve a forrást, hol nem – hangzott el a méltatásban.
A kiadvány nemcsak gazdasági helyzetképet nyújt a 16–17. századi Erdélyről, annak társadalmáról kezdve a mezőgazdaságon át a kereskedelemig, de rövid elemzéseket is közöl az Erdélyi Fejedelemség területén kialakult eltérésekről, bemutatja városait. Viszonylag röviden összefoglalja a főnemesség hatalmának megerősödési folyamatát, a nemesség jogállásának változásait, valamint a legnagyobb népesség, a parasztság sorsának alakulását is. A szerző kitér az örménység erdélyi letelepedésére is. Rávilágít olyan dolgokra, mint a gyergyói örmények vallásváltása, becsiszolódása a székely közösségbe, amely okán a székelység is sokat nyert a befogadottaknak köszönhetően. A kuruc szabadságharcban vállalt gyergyói szerep értékelése is fellelhető a könyvben.
– Csaknem tankönyvet ajánlok, zsenge kortól hanyatló korig forgathatót. Amolyan kötelező olvasmányt mindenki számára, aki az Erdélyi Fejedelemségek történelme kapcsán tisztán akarja látni az őseitől máig tartó út igen fontos jegyeit, sőt hatásait, akár a mai Gyergyóra is – mondta Bajna György, s hozzátette, újabb példaértékű munka e könyv, nemcsak az olvasók, de a történészszakmában dolgozók számára is.
Dr. Garda Dezső elmondta, 47 éve járja a levéltárakat, kutatásokat végezve, s kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy a titkosszolgálat ma is igyekszik a magyar kutatók munkáját lehetetlenné tenni. A könyv kapcsán megjegyezte, Erdélynek olyan fejedelmei voltak, akik feladatuknak tekintették az összmagyarság megmentését, megtanulták, hogyan kell szolgálni ezt a tündérországot. A szerző megjegyezte, a könyvnek folytatása is lesz, a második kötet a jövő év elején jelenik majd meg. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a könyv megszületéséhez munkájukkal hozzájárultak.
A könyvbemutatón Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere is felszólalt. Azt mondta, a város köszönettel tartozik dr. Garda Dezső történésznek, büszke lehet rá a közösség, hiszen kiváló munkát végez.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek