Megjelent az új pályázati útmutató, elsejétől indul a kiírás

6.1-es és 6.3-as intézkedés

783

Augusztus elsejétől újabb – s minden valószínűség szerint 2020-ig egyben az utolsó – pályázati lehetőséget kínál a 6.1-es intézkedés keretében az induló fiatal gazdáknak az AFIR. A 11 millió eurós keretösszeg országos szinten kevés pályázat finanszírozására elegendő: a sikerhez magas minőségi pontszámok kellenek.

Gépesített agrárium. 40-50 ezer euró már valódi segítség a fiatal gazdáknak

Közzétette honlapján az induló fiatal gazdákat támogató 6.1-es intézkedés és a kisgazdaságok felzárkózását segítő 6.3-as intézkedés új pályázati útmutatóját a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). Már most érdemes olvasni és készülni, augusztus elsején ugyanis mindkét kiírás megnyílik: reggel 9 órától már az elektronikus úton benyújtott pályázatokat fogadja a hivatal – tájékoztatta lapunkat Ioan Hîrb, az AFIR Hargita megyei igazgatója.
A 40-dik életévüket be nem töltött gazdáknak szóló 6.1-es intézkedés keretében továbbra is legtöbb 50 ezer euró – kisebb farmméret esetén 40 ezer euró – vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni. Az elnyert támogatást két összegben: 75 százalékát a finanszírozási szerződés aláírását követően előlegként, a fennmaradó 25 százalékát pedig legkésőbb három év múlva, a pályázatban foglalt vállalások teljesítését követően hívhatják le a támogatásra jogosult fiatal gazdák. A kisgazdaságokat 15 ezer euróval támogató 6.3-as intézkedés hasonló menetrendet követ.
Az augusztus elsején megnyíló pályázati kiírás ugyanakkor a korábbi esztendőkhöz képest jóval szűkösebb támogatási keretösszegeket kínál: a fiatal gazda intézkedés keretében ezúttal 11 millió eurónyi, a kisgazdaságoknak szóló intézkedés keretében pedig összesen 51,5 millió eurónyi uniós finanszírozásra pályázhatnak az érdeklődők. Mindkét keretösszeg országosan értendő, ráadásul ezek még a Duna-delta különleges övezetből pályázóknak elkülönített támogatási hányadokat is tartalmazzák.
A támogatásra szánt projektek kiválasztása továbbra is a minőségi pontszámok alapján zajlik: augusztus folyamán – a kiírás első hónapjában – a 6.1-es intézkedésen a legalább 90 pontot, míg a 6.3-as intézkedésen a legkevesebb 55 pontot elérő pályázók nyernek. A minőségi pontszámhatár a december végéig tartó kiírás ideje alatt hónapról hónapra csökken: szeptemberben a fiatal gazda pályázóktól 85, a kisgazdaságoktól 45 pontot várnak el, októberben ugyanakkor már a minőségi pontszámhatárt a 6.1-es esetében 80, a 6.3-as esetében pedig 35 pontban határozták meg. Ha a rendelkezésre álló támogatási keretösszegeket a beérkezett projektek időközben nem fedik le, akkor a 6.1-es intézkedésen a sikerhez novemberben 75 pont, decemberben pedig akár már a minimálisan megkövetelt 25 pont is elégséges lehet. Utóbbinak viszont nagyon kicsi a valószínűsége. A kisgazdaságok fejlesztését 15 ezer euróval kecsegtető 6.3-as intézkedésen ellenben a támogatás elnyeréséhez novemberben 25 pont, decemberben pedig az ugyancsak minimumként megkövetelt 15 pont elérése is finanszírozási szerződést eredményezhet – derül ki a Ioan Hîrb által rendelkezésünkre bocsátott dokumentumból.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.