2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Megjelent a második kötet

Megjelent Garda Dezső történész Az Erdélyi Fejedelemség és Gyergyó című könyvének második kötete. A keddi bemutatón elhangzott: nagyon hasznos kiadványról van szó, amelyet bármikor segítségül hívhat az olvasó, ha Gyergyó települései kapcsán információra van szüksége.

Bemutatták Garda Dezső új könyvét. A folytatás is hiánypótló Fotó: Lázár Hajnal

Gyergyó gazdasági, társadalmi, politikai és katonai története az Erdélyi Fejedelemség korában alcímmel jelent meg Garda Dezső új kiadványa. Az Erdélyi Fejedelemség és Gyergyó című könyv második kötete ez, az első kötet tavaly decemberben jelent meg.
A kiadványt kedden délután a Gyergyószentmiklósi Városi Könyv­tárban mutatták be, a munkát lapunk korábbi munkatársa, Bajna György méltatta. Mint elmondta, az Erdélyi Fejedelemség históriája Gyergyó történelmére is rányomta bélyegét, a kiadvány pedig a történelmi események egész sorát vonultatja fel. Érdekessége, hogy a levéltárakban felkutatott tények mellett hagyományokat, emlékeket is közöl, sok család magára ismerhet ősei által, hadjáratokon részt vevő elődei révén.
Bajna György szerint a történész figyelt azokra is, akikre a képek vannak nagyobb hatással, hiszen elismert grafikusok munkáival tette gazdagabbá a könyvet. Nemcsak gazdasági helyzetképet nyújt a 16–17. századi Erdélyről – annak társadalmáról, kezdve a mezőgazdaságon át a kereskedelemig –, hanem rövid elemzéseket is közöl, aprólékosan bemutatja Gyergyó településeit, földrajzi fekvésüket, figyelembe véve a természeti viszonyokat is.
– Nagyon hasznos könyv, bármikor levehetjük a polcról és segítségül hívhatjuk, ha valamire kíváncsiak vagyunk vidékünk múltját illetően – fogalmazott a méltató.
A szerző elmondta, több mint negyven éve kezdett történészként kutatómunkát végezni, levéltárakat járva.
– Amikor a románok bevonultak Székelyföldre, először jól bántak a magyarokkal, aztán bevezették a cenzúrát, aztán tiltani igyekeztek azt is, hogy itt magyar történelemkutatás létezzen – fogalmazott Garda. Hozzátette, szekusdosszié is született személyét illetően, ebből fel is olvasott egy részt a könyvbemutatón.
Bajna György szerint Az Erdélyi Fejedelemség és Gyergyó című könyv Garda Dezső újabb példaértékű munkája, nemcsak az olvasók, de a történész szakmában dolgozók számára is.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb