Megjelent a kormányrendelet

Növekedik a veteránok, hadirokkantak, hadiözvegyek illetménye

159

A múlt heti ünnepi kormányülésen Dăncilă kormányfő amolyan fegyvertényként jelentette be, hogy olyan intézkedések elfogadására kerül sor, amelyek révén hódolatukat fejezik ki a hősök, a háborús veteránok, azaz olyan személyi kategória előtt, akiknek elismeréssel tartozik a társadalom. Továbbá utalt arra is, hogy olyan törvénymódosításról van szó, amely értelmében igen jelentős mértékben megemelkednek a hadirokkantakat, a veteránokat és a hadiözvegyeket megillető illetmények. Nyomatékolta, hogy olyan illetmény is van, amely az eddiginek az ötszörösére fog megemelkedni 2019. január 1-jétől.

Fotó: Forter.ro

AHivatalos Közlöny december 3-i számában jelent meg ama 2018/103-as sürgősségi kormányrendelet, amely révén újólag módosították a hadirokkantaknak, a háborús veteránoknak és a hadiözvegyeknek nyújtandó illetményekre és pótlékokra vonatkozó utólag módosított és kiegészített 1991/49-es törvény 1-es szakaszát. Ez a szakasz a szóban forgó személyi kategóriákat megillető illetményekre vonatkozik, s azok jelenlegi kvantuma 2017. január 1-től van érvényben. A minap megjelent és január 1-től hatályossá váló sürgősségi kormányrendelet értelmében az I-es rokkantsági fokba besorolt hadirokkantak esetében a havi illetmény a jelenlegi 259 lejről 1500 lejre emelkedik, a II-es rokkantsági fokba soroltaké havi 231 lejről 1000 lejre, a III-as rokkantsági fokba soroltaké pedig 196 lejről 900 lejre. A háborús veteránok havi illetménye a jelenlegi 161 lejről 600 lejre emelkedik, s azon hadiözvegyeké, akik utólag nem kötöttek házasságot, havi 161 lejről 600 lejre. Amúgy a törvény által biztosított pótlékok kvantumának, valamint az életjáradékok megemelésére ez alkalommal nem került sor.

Hétezernél is kevesebben
Az Országos Nyugdíjpénztártól (CNPP) származó hivatalos adatok szerint október hónap végén 6669 olyan idős személyt tartottak nyilván, akik jogosultak a szóban forgó illetmények valamelyikére. Az I-es rokkantsági fokozatba sorolt hadirokkantak száma országos viszonylatban 23 volt, s azok eddig – amint már arra utaltunk – havi 259 lejes illetményben részesültek, amihez még hozzáadandó a havi pótlék és a havi életjáradék, ilyenképpen pedig havi átlagban eddigelé 636 lejben részesültek, ettől arrafelé viszont 1877 lejben. II-es rokkantsági fokba sorolt hadirokkantak száma 76 volt, s azok illetményei együtt a pótlékkal és az életjáradékkal havi átlagban 637 lej volt, január 1-től viszont 1406 lej lesz. III-as rokkantsági kategóriába tartozó hadirokkant országos viszonylatban alig 4 van, s azok havi átlagos járandósága 323 lej volt, január 1-től pedig 1027 lej lesz. Hadiözvegyek száma országos viszonylatban 204 volt, akik eddig havi 161 lejes illetményben részesültek, amihez még hozzáadandó a havi életjáradék, amely átlaga 29 lej volt, így havi átlagban a járandóságuk 190 lej volt, ami ezentúl 629 lej lesz. A háborús veteránok száma országos viszonylatban 6362, s azok havi illetménye az eddigi 161 lejről 600 lejre emelkedik január 1-től. Azok is jogosultak voltak, s jogosultak lesznek ezen túl is havi pótlékra, valamint havi életjáradékra, ilyenképpen pedig a havi járandóságuk értéke 474 lej volt, az viszont a jövő esztendőtől kezdődően 913 lej lesz.
A nyugdíjpénztár adattárában szerepel egy másik személyi kategória, a háborús veteránok özvegyei, akik száma október végén 55 426 volt, s havi járandóságuk átlaga 210 lej, az ő esetükben viszont a sürgősségi kormányrendelet nem írt elő jogosultság-megemelést.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek