Megjelent a karácsonyi népénektár

Csíkmenaság

170

Szép violácska címmel a napokban jelent meg a csík­me­nasági Repülj Madár Egyesü­let karácsonyi kiadványa. A 17 népéneket tartalmazó CD-t az ünnepek alatt mutatják be Csík­menaságon és Menaság­új­faluban.

Harmadszorra jelentkezik énekgyűjteménnyel a csíkmenasági Repülj Madár Egyesület: a Szerelmes népdalok és a Mennek a katonák című CD-k után, most a helybéliek által ismert karácsonyi népénekeket gyűjtötte egy csokorba Károly Veronka tanítónő.
– A kiadvány anyagának összeállításakor elsődleges szempontunk volt, hogy azokat az énekeket válogassuk be, amelyeket szívesen énekelnek a menaságiak – részletezte az egyesület vezetője. – Idősekkel beszélgettem, régi imakönyvekben, régi füzetekben keresgéltem a szövegek, a dallamok után, és sok esetben találtam olyan szakaszokat is, amelyeket ritkán vagy egyáltalán nem énekeltek korábban nálunk.
Az énekek szövegei különleges, nem mindennapi költői képeket hordoznak. Ilyen a címadó ének is, a Szép violácska, amely a menaságiak egyik kedvenc karácsonyi dallama.
A dalok többsége – Csiszer Árpád orgonakísérete mellett – helybéli énekesek előadásában hangzik el, néhány esetben pedig helyi zenészek (Csedő Tibor, Jakab András és György András) biztosítják a kíséretet.
A CD-n néhány rigmus is helyet kapott. Ezeket a karácsonyi éneklések alkalmával az ajtó előtt mondtak el a legények, amikor „megénekelték” a lányokat. Károly Veronka szerint a karácsonyesti éneklés Csíkmenaságon ma is élő népszokás, és sokszor egész hajnalig karácsonyi énekektől hangos a falu.
A Repülj Madár Egyesület szeretné ezeket a népénekeket átmenteni az utókornak, ezért tartották fontosnak a dalok összegyűjtését, közreadását az énekek nyomtatott szövegével együtt. A hangfelvételt és hangfeldolgozást Szabó Sámuel, a pályázati lebonyolítást Fischer-Adorján Erzsébet, a nyomdai munkákat a DTP Stúdió végezte. A kiadvány megjelenését az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és Csíkszentgyörgy Község Polgármesteri Hivatala támogatta.
A CD bemutatóját advent negyedik vasárnapján, december 23-án a nagymise után a menasági templomban, december 26-án, karácsony másodnapján a szentmise után pedig Menaságújfaluban tartják.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek