Megismerni egymást, tanulni egymástól

81

Hét ország tíz településének részvételével szervez testvértelepülések találkozóját Gyer­gyó­al­fa­lu. A község önkormányzata európai uniós pályázaton nyert, ebből szervezik a programot.

Gyergyóalfaluban már évek óta megszervezik a testvértelepülések találkozóját, de tavaly úgy döntöttek, hogy bővítik a rendezvényt. Ennek céljából pályáztak, nyertek, így idén tíz település részvételével zajlik majd az esemény, május végén.
Gáll Szabolcs polgármester el­mondta, a Helyi értékek = európai értékek program célja, hogy az Európa különböző országaiban élő polgárok megismerjék egymás kultúráját, s a települések új kapcsolatokat építsenek és megerősítsék a már létezőket. Május 25–28. között a falunapok „bevezetéseként” tartják a települések találkozóját, ennek lebonyolítására 25 ezer euró uniós támogatás érkezik.
Meghívták Magyarországról Haj­dúböszörmény város, Fadd és Szany község önkormányzatait, Szlovákiából Magyarbél és Nagymad lesz jelen, emellett pedig Olaszországból, Lengyelországból és Horvátországból is jön egy-egy település képviselete. Meghívták Szerbiából a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületet is.
A községvezető elmondta: egyes meghívott településekkel már hosszú ideje szoros kapcsolatot ápolnak, és számítanak azon testvértelepülések részvételére is, akik a pályázatból ezúttal kimaradtak.
A szervezők elmondása szerint lesz egy konferenciaszerű bemutatkozás, majd a résztvevők szándéknyilatkozatot írnak alá a későbbi együttműködésre vonatkozóan.
– A szándékot szeretnénk megerősíteni egymás felé, valamint jelezni az Európai Uniónak, hogy mi együttműködnénk. Hogy melyik településsel konkrétan hogyan, az a következő években derül majd ki – mondta el Kassay Péter megyei tanácsos, aki székelyudvarhelyi pályázatíró céggel együtt vesz részt a projekt előkészítésében és lebonyolításában.
A programban sport, népzene, néptánc és gasztronómiai események is helyt kapnak majd, s mindezekbe a község lakói is bekapcsolódhatnak. A polgármester szerint a közösség számára hosszú távon is haszonnal járhat ez a rendezvény, ugyanis a települések képviselői sokat tanulhatnak egymástól, s itthon gyakorlatba ültethetik a mástól látott jó példákat.

Nagy Levente

A cikk a Hargita Népe március 6-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek