Mégis visszakérik a többlettámogatást az állattartóktól

Egyelőre csak a kis összeggel tartozó gazdák kaptak értesítést

631

Levélben értesíti tartozásukról az APIA azokat a szarvasmarhatartókat, akik tavaly a hazai és az uniós állattenyésztési támogatások elszámolása miatt önhibájukon kívül többlettámogatásban részesültek. Hargita megyében egyelőre az ANT 8-as jogcímből visszafizetendő összegekről tájékoztatja a gazdákat az ügynökség.

Teheneit legeltető gazda Homoródszentpál környékén. Hétezer állattartótól kér vissza pénzt az ügynökség Fotó: Domján Levente

Nem sikerült a kompenzációra megoldást találni, így sorra küldi ki a 2017-re többlettámogatásban részesült szarvasmarhatartóknak a pénzvisszafizetési értesítéseket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség – mondta el lapunk érdeklődésére Haschi András, az APIA megyei vezetője. Hargita megyéből eleddig mintegy ötven szarvasmarhatartó kapta kézhez a támogatás visszafizetésére felszólító APIA-s levelet: a többségüket pár száz lej visszafizetéséről tájékoztatják, de olyan gazdálkodó is akad, akitől mindössze 40 lejt kér vissza az ügynökség. Haschi elmondta, pillanatnyilag az országos átmeneti kiegészítő támogatás (ANT) 8-as jogcímének elszámításából származó többlettámogatást próbálják behajtani, azaz a húshasznú szarvasmarhákra kifizetett 88,68 eurós támogatásból egyedenként 2,32 eurót kér vissza a kifizetési ügynökség.
Jelentősebb összegek vissza­fizetésére inkább azok a gazdálkodók számíthatnak, akik az APIA-tól tavaly törzskönyvezett szarvasmarha-állományukra igényeltek és kaptak támogatást. Az unió állattenyésztési kiegészítő támogatásban (SCZ) részesült gazdálkodókat törzskönyvezett fejősteheneik után állatonként 40,9 euró (a kapott támogatás 9,2 százalékának), húsmarháik után 73,4 euró (a kapott támogatás 14,1 százalékának), a bivalyteheneik után pedig egyedenként 13,74 euró (a kapott támogatás 7,3 százalékának) visszafizetésére kötelezi az APIA. Az új felállás szerint tehát az uniós prémiumtámogatásból a tenyésztőket fejősteheneikre 442,07 euró helyett egyedenként 401,18 euró, húsmarháikra a korábban megállapított 519,96 euró helyett csak 446,56 euró, míg a bivalytenyésztőket a tejelő állataikra kapott 187,66 euró helyett 173,92 eurós támogatás illeti. Hargita megyéből a pénzvisszafizetési kötelezettség több mint 7 ezer szarvasmarhatartót érint: közülük a legtöbben az országos átmeneti támogatás nyomán kénytelenek kisebb-nagyobb összegek visszautalására.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.