2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Megidézett régi malmok

[dropcap]C[/dropcap]síkszentimre régi malmait szeretné megidézni és bemutatni a község lakóinak idősebb György László és Keresztes Nándor helyi tanácsos. A cél érdekében elkészítenék és kiállítanák a régi malmok makettjeit is.
Egy még létező, de már nem működő malmot mi is felkerestünk. Ilyés Zsófia, a háziasszony úgy tudja, hogy az udvarukon álló régi, az 1950-es évek körül épült malom, malomház és vízi fűrész valamikor a Szakács Menyhérté volt.
– Főleg az állatoknak őröltek rajta gabonát – mondta a fiatalasszony. – A gatter az 1980-as években megszűnt, a malom 2000-ig őrölt. Aztán a nagy árvíz­kor leszakadt a gát. Most már a malomkerék sincsen meg, szétduvadt, a malomárok is lassan kiszárad, de ha még működne is az őrlető, a villanydarálókkal nem tudná felvenni a versenyt – véli a tulajdonos.
Pedig az alcsíki községben turistalátványosságot jelenthetnének a régi malmok – állítják Csíkszentimre elöljárói, s a népi építészet e műszaki remekei még elmúlásuk után is taníthatnák az utódokat. Ezt is szolgálnák a malmok kicsinyített másai. A makettek elkészítéséhez viszont szükség lenne az építményekről készült fotókra, rajzokra, tervrajzokra, leírásokra, bárminemű dokumentumra. Ehhez kérik lapunkon keresztül is a község lakosainak vagy elszármazottainak a segítségét. A jelentkezéseket a polgármesteri hivatal címén vagy telefonszámán várják a szervezők.

Daczó Katalin

DSCF085
15 éve még használták a régi malom őrlő részét. Makettekben őriznék meg

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb