Meghosszabbították az értékesítési határidőt

Könnyítés a paradicsomtermesztőknek

166

Két héttel több időt kaptak a kormánytól a korai paradicsomtermésük értékesítésére a 3 ezer eurós minimis-támogatásra pályázó üvegházi és fóliasátras termelők. Az új határidő: június 15-e.

 

Tavalyhoz hasonlóan idén is 15 nappal meghosszabbítja a paradicsomértékesíti határidőt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. A haladékkal azoknak a termelőknek kedveznek, akik a hazai, védett felületű paradicsomtermesztés fellendítését célzó, évi 3 ezer eurós „de minimis” támogatás fejében üvegházban, illetve fóliasátorban termesztett korai zöldségeik értékesítését legkésőbb május végéig vállalták. Az új paradicsomértékesí

Érik a paradicsom a melegházban. Kedvezőbb feltételeket teremtenének Fotó: Mezőgazdasági Minisztérium

tési határidő így számukra június 15-re változott. Az erről szóló kormányhatározatot a múlt héten, a kormány május 24-i ülésén fogadták el. A jogszabály-módosítást beterjesztő mezőgazdasági minisztérium a határidő-hosszabbítást a február–március közötti rendkívüli hideggel indokolta: a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt elszenvedett fagykár következtében a programban részt vevő paradicsomtermelők jelentős hányada a már fejlődésnek indult palánták újraültetésére kényszerült – olvasható a kormányhatározat indoklásában.
A mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint az évi 3 ezer eurós paradicsomtermesztési minimis-támogatást immár közel 12 ezer – szám szerint 11.987 – termelő igényelte: közülük 2154 üvegházi és fóliasátras termelő, azaz a programra jelentkezők 18 százaléka a kertészetükben előállított korai paradicsom tavaszi értékesítését vállalta.
A tavaly bevezetett célirányos „de minimis” támogatásra a paradicsomot legkevesebb 10 áras (1000 négyzetméteres) védett felületen – üvegházban vagy fóliasátorban – termesztő gazdák jogosultak, amennyiben vállalják, hogy a négyzetméterenként elvárt legalább 2 kilós – azaz a teljes termésfelületről legalább 2 tonnás – paradicsomtermésüket a friss zöldségekből hiányt jelentő késő őszi és kora tavaszi időszakban értékesítik.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek