Meghosszabbították a gyerekfelügyeleti szabadságot

A szükségállapot után is vigyázhatnak kicsinyeikre a szülők

169

Döntő házként elfogadta a képviselőház szerdán a kormány 2020/41-es sürgősségi rendeletét, amely kimondja, hogy a szülők szabadnapokat vehetnek ki gyerekeik felügyeletére a szükségállapot lejárta után is.

Illusztráció  Fotó: Egyed Ufó Zoltán

A valamennyi frakció által támogatott és ellenszavazat nélkül elfogadott tervezet kiterjeszti az eredeti jogszabály hatályát a vakációkra is, amennyiben a szünidő alatt szükségállapot van érvényben. A jogszabály értelmében egyik szülő fizetett szabadnapokra jogosult, ha a szükségállapot alatt ideiglenesen felfüggesztik oktatást; és ez a szükségállapot idejére eső vakációra is érvényes. Egyik módosítás értelmében 2020-ban az intézkedés hatálya kiterjed a szükségállapot utáni időszakra is, tanév végéig.

Az intézkedés a 12 évnél kisebb, óvodába vagy iskolába járó gyerekek szüleire, valamint a 26 év alatti, fogyatékkal élő, valamely oktatási intézménybe járó fiatalok szüleire érvényes.

Egy hasonló jogszabálytervezetet már május 6-án is elfogadott döntő házként a képviselőház, az most kihirdetésre vár. A jogszabály értelmében egyik szülő szabadnapokat vehet ki abban az esetben, ha szélsőséges időjárási viszonyok vagy más rendkívüli állapotok miatt ideiglenesen felfüggesztik az oktatást. Egyik módosítás értelmében 2020-ban az intézkedés hatálya kiterjed a szükségállapot utáni időszakra is, az iskolai év végéig.

Az RMDSZ lapunkkal közölte: azért volt szükség az új törvény elfogadására, mert a korábbit az államfő nem hirdette ki. Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa szerint a gyerekfelügyeleti szabadság a szükségállapot lejárta utáni törvénybe foglalása rendkívül fontos, ugyanis jelenleg nincsenek konkrét szabályok erre vonatkozóan annak ellenére sem, hogy az elmúlt 3 hétben a parlament által több elfogadott törvényben is szerepel az RMDSZ módosítása. Ez feljogosítja az érintett szülőket arra, hogy a szükségállapot után is otthon maradhassanak a gyermekekkel.

– A ma döntő házként elfogadott törvénybe is sikerült ismét belefoglalni, hogy a nyári vakáció kezdetéig mehessen el az egyik szülő gyerekfelügyeleti szabadságra, valamint azt is szabályozza, hogy ez idő alatt a munkáltatónak kötelessége továbbra is kifizetnie az érintett szülő alapbérének 75 százalékát. Ennek nettó értékét utólagosan az állam a társadalombiztosítási alapból fedezi – idézi a közlemény Csép Éva Andreát.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.

Agerpres / HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.