Meghosszabbított jegyzés

Lakossági államkötvény

37

Amint arról lapunk november 27-i számában már hírt adtunk, a közpénzügyi miniszter 2018/3648-as rendelete értelmében újabb, lakosságnak szánt államikötvény-kibocsátásra került sor. Azok jegyzésének, illetve megvásárlásának határideje december 14-én lejárt, illetve a Román Posta hivatalainál december 12-én, de egy tegnap megjelent újabb rendelettel az határidőt meghosszabbították.

A Hivatalos Közlöny tegnapi, december 13-i számában jelent meg a közpénzügyi miniszternek ama 2018/3776-os rendelete, amely révén a már említett 2018/3648-as rendelete mellékletét módosította olyan értelemben, hogy a lakossági kötvények jegyzésének, azaz megvásárlásának határidejét meghosszabbította december 21-gyel bezárólag. (Vidéken a Román Posta hivatalaiban viszont ez a határidő december 19.)
Emlékeztetnénk, hogy a most jegyezhető állampapírok esetében a futamidő kétesztendős, azaz az eddigieknél rövidebb, s ugyanakkor az éves kamat 4,5%-os. Egy magánszemély befektető esetében a tényleges jegyzés értéke nem haladhatja meg a 200 ezer lejt, s ugyanez az értékhatár vonatkozik a Román Posta révén eszközölt jegyzésekre is. Visszatérve a kamatra: éves kamatról van szó, s annak kifizetésére évenként kerül sor, nevezetesen 2019. december 24-én, illetve 2020. december 24-én. A kötvényeken megtakarított pénzt bármeddig azokon „tárolható”, az továbbra is garantált az állam által, de arra 2020. december 23-át követően nem számítandó kamat.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek