Meghosszabbítják a Csontváry-kiállítás nyitvatartási idejét

120

Nagy népszerűségének köszönhetően egy hónappal tovább látogatható a Csíki Székely Múzeum idei nagyszabású Csontváry Kosztka Tivadar festményeit bemutató tárlata. Az ideiglenes kiállítást augusztus 20. helyett szeptember 20-án zárják be. A Mikó-várban látható tárlat iránti érdeklődés megközelíti az eddig legsikeresebb, 2007-ben kiállított Munkácsy-képek Erdélyben című kiállítás látogatottságát.

Vonzza a látogatókat a Magányos cédrus. Más rendezvények is szállítják a közönséget Fotó: László Róbert
Vonzza a látogatókat a Magányos cédrus. Más rendezvények is szállítják a közönséget Fotó: László Róbert

Az idei Csontváry-kiál­lí­tás­nak eddig több mint 25 ezer látogatója volt, azonban valószínűleg a napokban éri el 30 ezres látogatói számot. A korábbi évekhez viszonyítva 2009-ben a tatárjárást, valamint a 2009–2010-ben az egyiptomi kultúrát bemutató tárlat volt hasonlóan népszerű: mindkettő körülbelül 30 ezer érdeklődőt vonzott.
– Több tényező is közrejátszik abban, ha egy tárlat sikeres. Azok a rendezvények, amelyek nem a múzeum szervezésében zajlanak, de itt tartják meg, hagyományosan becsalogatják a látogatókat a tárlatokra. A legnagyobb tömeget hozzánk is vonzó esemény természetesen a pünkösdi búcsú, de a múzeumok éjszakája, a vár udvarán zajló dzsesszfesztivál, az Ezer Székely Leány Napja vagy a régizene-fesztivál mind-mind a tárlatok látogatottságát is növelik – fejtette ki lapunknak Túros Eszter, a Csíki Székely Múzeum közkapcsolatokért felelős munkatársa.
Az intézmény természetesen saját programokkal is népszerűsíti a tárlatait. Hagyománnyá vált, hogy az erdélyi diákok számára vetélkedőt indítanak, amelynek fődíja a tárlat meglátogatása, illetve a hozzá kapcsolódó tudás megszerzése. Az idei kiállításról szóló vetélkedő minden eddiginél népszerűbb volt, ezért a jelentkező iskolák közül csak az első harminc csoportjait tudták fogadni. A Communitas Alapítvány pályázatán nyert összegből finanszírozták a diákok utaztatását. Idén több mint ezer diák látogathatott el, és vehetett részt tárlatvezetésen a Csíki Székely Múzeumban.
A Hargita megyei iskolákon kívül Erdély majdnem összes megyéjéből érkeztek diákok. Sokak számára nemcsak a Csontváry Kosztka Tivadar festményeiből álló kiállítás, hanem maga a Székelyföld is újdonág volt – tudtuk meg Túros Esztertől. Harminc-negyven fős csoportok érkeztek többek között Bukarestből, Kolozsvárról, Máramarosszigetről, Nagyváradról és Besztercéről. A diákok körében azért is népszerű a vetélkedő, mert az így elsajátított tudás birtokában érdekesebb számukra a tárlat, tartalmasabb élményben van részük.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek