Meghirdették a szakokat

Szakképzést és lehetőségeket is nyújt a Fogarasy

97

Meghirdette a 2020–2021-es tanévben induló szakok listáját a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum. A tanintézményben a szakoktatás révén igyekeznek a munkaerő-piaci igényekre választ adni, emellett a diákok számára lehetőséget biztosítanak felszerelt tanműhelyekben elsajátítani a szakmát, valamint vállalkozásoknál gyakorlatba ültetni az iskolában tanultakat.

Két szakközépiskolai osztályt indítanak a Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskolában az ősztől kezdődő tanévben: az érdeklődő diákok a 2006-ban újraindított teológiai oktatásnak köszönhetően római katolikus teológia osztályba iratkozhatnak, valamint a korszerű eszközökkel történő mechatronikai oktatást is választhatják. Mindkét osztályban 14 diákkal indul a tanév.
A hároméves szakoktatás révén idén is több mesterség elsajátítását teszi lehetővé az intézmény: az autószerelés iránt érdeklődők román és magyar nyelvű osztályban egyaránt tanulhatnak, mindkét esetben 28 hely áll rendelkezésre. Emellett 14-es létszámmal asztalos, valamint ács-asztalos-parkettázó szak is indul ősztől.
A szakmai gyakorlatok az iskola felszerelt tanműhelyeiben és cégeknél zajlanak; a legügyesebb diákok pedig szaktudásukat az Erasmus-programnak köszönhetően más országokban is tovább fejleszthetik. A Fogarasy Mihály Műszaki Líceum közösségi oldalán bemutatóvideókkal és megannyi információval várják a kilencedik osztályba készülőket.
A járványhelyzet kihívás elé állítja ugyan a szakoktatást, hiszen a modern technológia nyújtotta lehetőségek nem hasonlíthatók a mesterek által koordinált gyakorlati órákhoz. A lehetőségek szerint zajlik az online oktatás ezen a téren is: a tanárok kisfilmeket és gyakorló feladatokat küldenek a diákoknak, akik a megoldott feladatokat visszajuttatják – mondta Részeg Ildikó, az intézmény igazgatónője.

Boncina-Székely Szidónia

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.